Pe parcursul anului precedent, peste 2000 de fete din ţara noastră cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani au devenit mame. Cifra este de două ori mai mare comparativ cu ţările din Europa şi ar putea fi redusă doar prin educaţie şi informare, spun specialiștii.
„Fetele adolescente care devin mame la o vârstă atât de fragedă cel mai probabil vor înceta să frecventeze şcoala, nu vor obţine o educaţie calitativă, iar în consecinţă, există posibilitatea să nu găsească un loc bun de muncă care să le asigure traiul. Noi ne propunem să susţinem fetele să investească în viitorul lor, în educaţia şi perspectivele lor de angajare”, a menţionat reprezentantul ONU pentru populaţiei, Rita Columbia.
Deşi în comunitatea romă, tradiţia încurajează căsătoriile la vârste fragede, fenomenul este în descreştere începând cu anul 2010. Numărul mare de sarcini printre adolescente rezultă din faptul că sănătatea reproductivă este încă un subiect tabu pentru ele.
„De obicei parvin sarcinile în familii defavorizate, în familii monoparentale, în familii care sunt cu migraţie, în familie în care nu s-a discutat niciodată despre dezvoltarea pubertară, despre sexualitate, despre consecinţele unui raport sexual, a unei relaţii intime”, a menţionat reprezentantul CSTP Cimişlia, Svetlana Moroz.
În anul 2018, peste 2000 de fete adolescente au născut, iar altele 652 au întrerupt sarcina. Acest număr este în descreştere în raport cu ultimii ani. Totuşi, el rămâne a fi de 2 ori mai mare comparativ cu ţările din Europa. Circa 80 la sută din adolescente care rămân însărcinate provin din mediul rural.
Sursa: nordnews.md