Estimările arată că părinţii plătesc cei mai mulţi bani pentru lecţiile individuale, în şcoală sau în afara ei, 332,6 milioane de lei, şi pentru cărţi şi caiete suplimentare - circa 232,8 milioane lei. Celelalte cheltuieli sunt pentru cadourile oferite cadrelor didactice, manifestaţiile şcolare, cercurile şi secţiile sportive. Cele mai mici cheltuieli sunt pentru examene şi note mai bune, iar în total suma ajunge la 782,5 milioane pentru un singur an şcolar.
Sunt cifrele studiului sociologic „Etica şi integritatea academică în învăţământul general. Plăţile informale în şcoli”, realizat de Institutul de Politici Publice.
Potrivit studiului, în decursul unui an, o familie ce are copii de şcoală cheltuie în medie peste 5.900 de lei lunar, dintre care aproape o mie de lei este utilizată pentru educaţie. Doar unuL din patru participanţi la sondaj au spus că achită plăţi informale doar odată în decursul unui an şcolar. În schimb, aproape 20% dintre respondenţi susţin că nu au achitat niciodată bani pentru anumite servicii.
În studiu se mai arată că, aproape 18% au oferit astfel de plăţi o dată pe lună, iar 16% - mai rar. Cei mai mulţi dintre intervievaţi, adică puţin peste 31%, nu au putut să motiveze de ce participă la colectarea plăţilor informale. Totuşi, peste 23 la sută dintre ei au argumentat că plătesc, pentru că şi alţii o fac, iar peste 18% au declarat că aceşti bani îmbunătăţesc calitatea studiilor şi condiţiile din şcoală. Ponderea părinţilor care declară că taxele din şcoli reprezintă pentru familiile lor o povară financiară este de circa 35%. În acelaşi timp, 37% dintre aceştia afirmă că aceste plăţi sunt acceptabile.
Datele mai arată că odată cu intrarea în vigoare a Codului de etică s-au diminuat cheltuielile pentru cadouri, iar această sumă poate ajunge până la 20 de lei pentru o lună. Totodată, 41% dintre respondenţi au menţionat că dacă ar depinde doar de ei, n-ar achita nimic pentru învăţământ, care este gratuit în Republica Moldova, însă 14% susţin că ar fi dispuşi să plătească în continuare.
Sondajul a fost efectuat în vara anului 2020, pe un eşantion de 1.100 de respondenţi.