mamaplus

Până la lacrimi: La fiecare 4 zile, un copil este internat la Institutul Oncologic din Chișinău

-
//
15.02.2021

Membrii Asociației „Viața fără leucemie” inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru achiziționarea unui flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular.Sistemul medical din Moldova nu poate oferi la momentul actual acces la un astfel de diagnostic. Membrii asociației au emis un manifest în susținerea copiilor bolnavi de cancer din Moldova, în care atrag atenția societății că în anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer.

Anterior, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat că maladiile oncologice sunt cea de-a doua cauză a mortalităţii în Republica Moldova, după maladiile cardiovasculare. Timp de doi ani în RM au decedat de cancer 12 265 de persoane.

În manifestul părinților copiii cărora suferă de leucemie se menționează că dotarea Institutului Oncologic cu flowcitometru va permite medicilor să stabilească diagnoza corect şi rapid, atât la copii,  cât și la adulți.

Astăzi, nu există o altă metodă care să permită o diagnosticare atât de amănunţită şi rapidă a celulelor, rata de eroare fiind extrem de redusă — aparatul oferă 99% siguranţă asupra diagnosticului. „Îndemnăm și societatea din Republica Moldova să demonstreze solidaritate și să ni se alăture pentru a face posibilă achiziționarea acestui echipament”, se arată în adresarea părinților.

Organizația își dorește ridicarea ratei de supraviețuire a cancerului la copii în Republica Moldova, unde în anul 2020, la fiecare 4 zile un copil a fost internat în Institutul Oncologic fiind diagnosticat cu o formă de cancer.

„Înțelegem, că pentru a obține aceste succese este necesar un suport financiar adecvat, deoarece cele mai bune servicii de hematologie și oncologie pediatrică pot fi oferite doar dacă sunt îndeplinite condiţiile esenţiale de îngrijire și tratament. Prima și cea mai importantă etapă în cadrul acestui proces o reprezintă diagnosticarea corectă a maladiei, care trebuie efectuată cât mai repede posibil, cu ajutorul echipamentelor de înaltă precizie”, se mai spune în mesajul părinților.

În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidență se clasează cancerul sistemului sangvin și limfatic (leucemiile și limfoamele). Și tot această categorie de cancer la copii are cea mai mare șansă de vindecare, care este cu atât mai mare cu cât mai devreme este stabilit diagnosticul și început tratamentul. La momentul actual, unicul echipament capabil să stabilească diagnosticul exact al leucemiilor este flowcitometru – aparat medical de înaltă precizie capabil să identifice patologiile prin analiză la nivel celular, aplicând metoda citometriei prin flux.

Amintim că pe 15 februarie este marcată Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. În această zi la nivel global se desfășoară campanii pentru ridicarea gradului de conștientizare a maladiilor oncologice la copii, exprimarea susținerii pentru copiii și adolescenții diagnosticați cu cancer, dar și pentru cei care au finalizat cu succes tratamentul, precum și pentru familiile care îngrijesc și susțin acești copii.

„Viața fără leucemie” este o asociație de părinți, ai căror copii au fost diagnosticați cu leucemie, cunosc problemele și care sunt speranțele de vindecare, și acest lucru i-a motivat să inițieze această campanie pentru achiziționarea aparatului flowcitometru – echipament așteptat atât de medicii hematologi din Institutul Oncologic, cât și de pacienții acestor secții.

Donațiile se pot face accesând acest LINK.