mamaplus

ONU a donat spitalelor din țară 20 de aparate performante de anestezie

-
//
20.06.2023

Douăzeci de aparate performante de anestezie vor ajunge în instituții medico-sanitare publice spitalicești raionale, republicane și municipale. Dispozitivele sunt oferite de Agenția ONU pentru Refugiați și Guvernul Statelor Unite ale Americii.

mamaplus

Valoarea acestora este de peste 712 mii de dolari, transmite ipn.md.

Directorul Institutului de Cardiologie, Vitalie Moscalu, a declarat că utilajele reprezintă o tehnologie avansată de ventilație pulmonară care include mai multe regimuri de lucru pentru a asigura o funcționalitate cât mai bună. De asemenea, echipamentul favorizează modificări rapide de gaze anestetice și posedă posibilități de predicție a nivelului de oxigenare în raport cu agentul anestetic utilizat.

„Acest utilaj este așteptat de colegii noștri din Republica Moldova, din păcate în sistemul medical se mai resimt consecințele după câțiva ani grei de pandemie. Acum au nevoie de acest aparataj pentru a deservi cazurile grele care sunt gestionate în instituțiile noastre. Sunt convins că acest utilaj va contribui la micșorarea mortalității, cazurile de urgență majoră”, a mai spus Vitalie Moscalu.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că această donație este o acțiune simbolică pentru astăzi, când este marcată Ziua internațională a refugiaților. Or, sistemul medical din Republica Moldova, de la izbucnirea războiului în Ucraina, a acordat toată asistența necesară refugiaților. Ca urmare, partenerii internaționali au acordat suport enorm pentru instituțiile de sănătate din țară.

Cinci aparate vor merge în instituții republicane – Institutul de Cardiologie,  Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Institutul Oncologic, Spitalul clinic din Bălți și Spitalul de Stat. Alde două utilaje vor fi distribuite Spitalului clinic municipal pentru copii „Valentin Ignatenco” și Spitalul municipal nr. 1 „Gheorghe Paladi”. Celelalte 13 aparate vor ajunge în spitalele raionale din Cahul, Edineț, Orhei, Ungheni, Criuleni, Nisporeni, Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești, Soroca, Fălești, Telenești, Călărași și Cantemir.

Prezent la eveniment, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a declarat că, de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, Guvernul Statelor Unite a alocat prin Biroul pentru Populație, Refugiați și Migrație 37,3 milioane de dolari pentru operațiunile Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați din Moldova. Această finanțare a contribuit la achiziția acestui echipament medical.

„Această donație reprezintă o parte a eforturilor noastre continue de a investi în viitorul Moldovei. Statelor Unite vor continua să colaboreze cu partenerii internaționali și comunitatea locală pentru a dezvolta capacitățile de asistență medicală și a asigura accesul continuu pentru refugiații din Moldova și comunitățile care îi găzduiesc”, a notat ambasadorul SUA.

Reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Moldova, Francesca Bonelli, a menționat că astăzi este marcată Ziua internațională a refugiatului. Astăzi este marcată nu doar suferința refugiaților, ci și solidaritatea și incluziunea. „Prin această donație ne dorim să spunem un mare mulțumesc cetățenilor și Guvernului Republicii Moldova, dar și tuturor lucrătorilor din sistemul medical, de la toate nivelurile, pentru aportul pe care l-ați avut pentru a sprijini refugiații pe care îi găzduiți în țara dumneavoastră. Această donație exprimă ceea ce înseamnă incluziunea și aceasta înseamnă de a oferi refugiaților oportunitățile pe care le-au pierdut”, a mai spus Francesca Bonelli.