mamaplus

OMS: Trei din cinci copii se confruntă zilnic cu violența domestică

-
//
08.11.2024

Sute de milioane de copii și adolescenți din întreaga lume se confruntă zilnic cu violența acasă, în școli și în alte locuri, ceea ce poate avea consecințe pe durata întregii lor vieți, a indicat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite agenția DPA.

mamaplus

Violența include lovirea de către membrii familiei, bullyingul la școală, precum și violența fizică, emoțională și sexuală, a declarat OMS, transmite la radiomoldova.md.

În majoritatea cazurilor, violența are loc în spatele ușilor închise. Peste jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între doi și 17 ani - sau mai mult de un miliard de minori în total - se confruntă cu violența în fiecare an, potrivit OMS.

În cazul a trei din cinci copii și adolescenți este vorba de violență fizică acasă, iar una din cinci fete și unul din șapte băieți se confruntă cu violență sexuală.

Între un sfert și jumătate dintre minori sunt afectați de bullying, conform informațiilor furnizate.

Doar jumătate dintre copii vorbesc despre experiențele lor care implică violență și mai puțin de 10% primesc ajutor.

Consecințele pe parcursul vieții pot include depresie și tulburări de anxietate sau consumul de tutun și droguri. Ca urmare, mulți copii nu își ating potențialul la școală.

„Deși în mare măsură poate fi prevenită, violența rămâne o oribilă realitate cotidiană pentru milioane de copii din întreaga lume - lăsând cicatrici de-a lungul a mai multe generații”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Prima conferință a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind violența împotriva copiilor s-a deschis joi la Bogota, în Columbia.

Peste 100 de țări s-au angajat să găsească, în cadrul conferinței de două zile, modalități de a oferi un sprijin mai bun părinților copleșiți și de a introduce programe școlare împotriva bullyingului și pentru un comportament social sănătos.

Totodată, țările s-au angajat să crească vârsta minimă pentru căsătorie, iar unele state doresc să se interzică în mod specific lovirea copiilor la școală sau acasă.