mamaplus

Oamenii de știință sunt mai aproape în lupta împotriva cancerului de sân

-
//
27.07.2023

O echipă de cercetători de la departamentele de chimie și biochimie ale Universității din Liverpool și de la Facultatea de Medicină Nanjing din China a realizat un avans important în lupta împotriva cancerului de sân. Oamenii de știință au creat un compus care prezintă potențialul de a opri răspândirea acestui tip de cancer.

mamaplus

Metastaza, procesul prin care cancerul se răspândește în alte părți ale corpului, reprezintă una dintre problemele majore în tratamentul cu succes al cancerelor. Tratamentul clasic, cum ar fi chimioterapia, se concentrează pe tumora primară și poate avea efecte secundare toxice asupra pacienților. Astfel, echipa de cercetători a căutat o abordare mai specifică și mai eficientă, transmite stiripesurse.ro.

Cercetătorii au identificat o proteină numită S100A4 ca țintă crucială în procesul metastatic. Au descoperit că această proteină joacă un rol esențial în răspândirea cancerului de sân, diferit de proteinele implicate în formarea tumorii primare. Utilizând celule din cancerul de sân triplu negativ, un tip considerat foarte metastatic și dificil de tratat, echipa a creat un compus chimic care poate bloca interacțiunea specifică a proteinei S100A4 și să inhibe astfel metastaza.

Compusul dezvoltat de cercetători acționează la doze foarte mici și nu prezintă efecte secundare toxice semnificative. Prin conectarea unei componente moleculare care stimulează degradarea proteinelor în celule, compusul poate inhiba proprietățile asociate cu metastaza. De fapt, acest nou compus s-a dovedit a fi de peste 20.000 de ori mai eficient decât inhibitorul original.

Un aspect semnificativ al cercetării este că proteina S100A4 este prezentă în multe tipuri diferite de cancere, ceea ce sugerează că această abordare ar putea fi aplicată și altor tipuri de cancer care apar frecvent.

Aceste descoperiri au fost publicate într-un articol intitulat „Distrugerea țintită a S100A4 inhibă metastaza celulelor de cancer de sân triplu negativ” și au apărut online în revista Biomolecules la începutul lunii iulie.