mamaplus

O tânără a murit la o zi după naștere, așteptând să fie consultată de cardiolog

-
//
02.03.2020

Cazul unei tinere de 23 de ani din Piatra Neamţ, România, care a murit la o zi după naştere, aşteptând să fie consultată de un cardiolog, deoarece acuza palpitaţii şi puls mărit, scoate la iveală detalii revoltătoare. Medicul care a invocat că are urgenţe şi nu poate vedea lăuza, era prins într-o „discuţie amicală” la telefon. Cazul a avut loc în 2017, iar detaliile cutremurătoare au fost făcute publice abia acum.

Aflată la prima naştere, tânăra a fost monitorizată pe durata sarcinii, iar în primul trimestru de sarcină ginecologul i-a depistat o valoare a pulsului discret mărită, motiv pentru care a solicitat să efectueze un control cardiologic. La examenul cardiologic, valoarea pulsului a fost de 114 bătăi/minut, motiv pentru care cardiologul nu i-a prescris niciun tratament medicamentos. La următoarele controale obstetricale, pulsul gravidei a fost unul în limite normale, iar la aproximativ 32 de săptămâni s-a găsit din nou valoarea mărită, motiv pentru care a fost retrimisă la cardiolog.

La acest nou control medicul cardiolog a pus diagnosticul de tahicardie sinusală şi a instituit tratament şi reevaluare peste o săptămână. Pacienta a efectuat acest control, iar cardiologul a decis continuarea tratamentului, fără a considera necesară reevaluarea cardiologică ulterioară şi fără a consemna indicaţia de cezariană pentru afecţiune cardiacă.

Pe 28 noiembrie 2017, gravida s-a internat la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, având sarcina ajunsă la termen. În cursul nopţii, i s-a declanşat travaliul şi a fost adusă în sala de naşteri, unde a doua zi, la ora 11.20 a născut, ”în parametrii normali”, o fetiţă perfect sănătoasă, fiind supravegheată de medic.

După ce a născut, tânăra mamă a rămas în sala de naştere timp de patru ore, după care a fost transferată pe secţia de lăuze. În acest interval, s-au monitorizat atât pulsul cât şi tensiunea şi acestea erau normale. În jurul orei 16:45- 16:50, medicul ginecolog a fost anunţat de asistenta medicală ca pacienta Sechel prezintă palpitaţii şi un puls mărit (212 bătăi pe minut), moment în care ginecologul a mers să o examineze la pat. Observând starea pacientei, a sunat de urgenţă la cardiologie pe telefonul de gardă, unde a vorbit cu medicul de gardă, căreia i-a relatat semnele şi simptomele pacientei, că are puls de 212 bătăi/minut şi a solicitat examen la pat.

Cardiologul i-a spus că nu poate veni în acel moment, motivând că are alte urgenţe şi a comunicat telefonic ce tratament medicamentos să îi administreze, urmând ca, după ce termină cu urgenţele, să vină să vadă pacienta.

Trei ore de aşteptare, medicul ocupat cu ”discuţii amicale”

Din momentul în care a sunat la cardiologie la ora 17:00, ”el şi-a declinat competenţa medicală, considerând că patologia pacientei nu este de natură obstetricală, ci cardiologică”. După dicuţia telefonică, purtată cu colega sa cardiolog, doctorul a revenit la pacientă pentru a vedea în ce stare este. Lăuza avea pulsul uşor îmbunătăţit (în jur de 160 -180 b /minut), iar ginecologul a încercat să o liniştească spunându-i că urmează să fie consultată de un cardiolog.

Trei ore a aşteptat tânăra mama să fie văzută de cardiolog, timp în care îşi exprima neliniştea la telefon soţului. După o aparentă liniştire, starea tinerei mame a început din nou să se modifice, acuzând palpitaţii. Deoarece nici până la ora 19.40 medicul cardiolog nu a venit să o vadă, ginecologul a sunat din nou pe telefonul de gardă al cardiologiei. A comunicat despre gravitatea cazului şi a mers personal cu foaia de observaţie.

În momentul în care a ajuns în camera de consultaţii de la cardiologie, a constatat că doamna doctor era într-o discuţie amicală la telefonul personal şi l-a poftit să ia loc pe pat, fără a-şi întrerupe convorbirea. În cabinet era doar una din asistentele de la cardiologie şi nimic nu părea să justifice existenţa unor urgenţe pe secţie. Văzând că este neliniştit, abia după câteva minute, doamna doctor i-a cerut foaia de observaţie şi cele două EKG- uri. Abia atunci, medicul cardiolog a realizat gravitatea cazului şi a dispus transferul pacientei la Cardiologie. Mult prea târziu. Starea lăuzei avea să se deterioreze brusc, intrând în stop cardio respirator.

La ora 23.03, după îndelungate manevre de resuscitare, medicii au declarat decesul Geaninei Sechel. La scurt timp după producerea tragediei, cardiologul a invocat că ar fi intervenit cu întârziere, deoarece a fost prinsă cu mai multe urgenţe, inclusiv un stop cardio respirator în unitatea de primiri urgenţe a spitalului. Cercetarea disciplinară avea să arate că apărarea cardiologului a fost o minciună grosolană.

În cazul medicului ginecolog căruia comisia de disciplină i-a reproşat că a aşteptat nepermis de mult până la intervenţia colegului cardiolog şi că nu a recomandat pacientei, la internare, un consult cardiologic înainte de naştere, aceeaşi instanţă a stabilit că intervenţia ginecologului a fost conform protocolului.

Prin urmare, judecătorii în hotărârea prin care au decis anularea sancţiunii aplicate ginecologului. În tot acest timp, un tată îşi creşte singur fetiţa şi aşteaptă că vinovaţii să fie traşi la răspundere pentru indolenţa lor.