Un mecanic auto din Argentina, a creat primul prototip al unui dispozitiv inedit care va fi folosit la nasteri care prezint complicatii. Aparatul a fost demonstrat folosind un borcan de sticlă pe post de uter, o păpuşă pe post de copil, un sac din material textil şi o mânecă.
Deşi pare incredibil, ideea a primit aprobarea de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar acum, o companie americană specializată în domeniul tehnologiilor medicale a autorizat crearea dispozitivului.
Mai exact, folosind dispozitivul Odón, un medic strecoară o pungă de plastic în interiorul unei mâneci de plastic lubrifiate care este fixată în jurul capului copilului. Apoi, în mânecă se introduce aer pentru ca aceasta să se umfle şi să prindă capul copilului, în timp ce medicul trage punga de plastic până ce copilul este scos afară. Acum, specialiştii susţin că tehnica are un potenţial enorm de a salva copiii din ţările sărace şi poate chiar de a reduce numărul naşterilor prin cezariană. Aproximativ 10% din cele 137 de milioane de naşteri care au loc anual suferă complicaţii serioase. Deşi, dispozitivul Odón Device va trebui să fie supus unor noi teste, medicii susţin că acesta pare a fi mai sigur pentru moaşe care dispun de un minimum de pregătire medicală. Până acum, dispozitivul Odón a primit un grant de la United States Agency for International Development şi de la Grand Challenges Canada. Până acum, metoda a fost testată în siguranţă doar pe 30 de femei argentiniene, internate dar care au născut înainte de termen. Acum, urmează ca specialiştii să mai testeze dispozitivul pe 100 de femei din China, Africa de Sud şi India, care vor fi în travaliu normal şi pe alte 170 de femei în travaliu distocie.