O colaborare moldo-elveţiană a adus în spitale servicii pediatrice de primiri urgenţe

O colaborare moldo-elveţiană a adus în spitale servicii pediatrice de primiri urgenţe

-
//
24.06.2016

Până să înceapă implementarea Proiectului moldo-elveţian REPEMOL – Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova – în ţară nu existau servicii de primiri urgenţe în spitale pentru pacienţi-copii. În cadrul REPEMOL au fost create centre regionale de acordare a serviciilor spitaliceşti de asistenţă pediatrică de urgenţă în nordul, centrul şi sudul ţării. Aceste lucruri au fost comunicate pentru IPN în cadrul unei expoziţii organizate la evenimentul de marcare a 15 ani de activitate a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova, organizaţie care susţine financiar Proiectul REPEMOL.

O colaborare moldo-elveţiană a adus în spitale servicii pediatrice de primiri urgenţe

Anterior în spitale exista doar secţia de internare, care nu era dotată cu echipament şi nu avea numărul necesar de medici instruiţi ca să acţioneze în cazuri de urgenţe. Odată cu implementarea proiectului au fost deschise unităţi de primiri urgenţe care preiau imediat pacienţii, fără să se mai piardă timp pentru identificarea specialistului potrivit. Totodată, proiectul a instruit şi introdus în aceste unităţi medici care pot examina şi trata pacienţii indiferent de urgenţa acestora, astfel încât nu e nevoie de internarea pacientului în secţiile spitalului, pacientul plecând acasă în mai puţin de 24 de ore.

Natalia Ciubarov, coordonator campanii de comunicare REPEMOL, a comunicat că au fost deschise departamente de primiri urgenţe regionale la Spitalul Clinic Municipal Bălţi, Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, la Institutul Mamei şi Copilului (IMC) şi la Spitalul Raional Cahul. În aceste departamente regionale sunt aduşi pacienţii din celelalte regiuni ale ţării.

Mai mult ca atât,  proiectul a dotat toate aceste instituţii cu echipamente moderne, sisteme de distribuţie a gazelor medicale. La fel, au fost dotate şi secţiile terapie intensivă din spitalele menţionate, inclusiv la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii de Boli Contagioase. În cadrul proiectului au fost instruiţi în suport vital avansat pediatric medicii şi asistente medicale din aproape toată ţara, nu doar din cele 5 instituţii.

Anatolie Malcov, directorul Spitalului Raional din Cahul, a comunicat că în cadrul proiectului a fost creat Departamentul Medicină de Urgenţă, care la Cahul este mixt – pediatric şi pentru maturi, asigurat cu aparataj specializat şi personal pregătit, inclusiv prin participare la conferinţe şi seminare internaţionale, dar şi schimburi de experienţă în România.

Maria Neamţu, şefa Departamentului pediatrie Bălţi, a menţionat că numărul pacienţilor-copii care se adresează la spital s-a majorat cu peste 50%. „Cândva aveam 7 mii de adresări, acum avem deja 17 mii de adresări la secţia primiri urgenţe. La noi vin copii din toată regiunea de nord a ţării”, a specificat Maria Neamţu, spunând că medicii speră că proiectul va fi prelungit, deoarece consideră că mai au nevoie de instruiri şi de asistenţă tehnică.

Stela Cornilova, şefă de secţie în Spitalul Clinic Municipal pentru Copii de Boli Contagioase, a spus că instituţia a fost dotată cu aparataj de radiografie, sistem centralizat de oxigen. Pe lângă aceasta, medicii au beneficiat de instruiri cum să acorde copiilor asistenţă medicală de urgenţă calificată. „Numărul de adresări în spital a crescut de două ori”, a spus medicul.

Proiectul REPEMOL se află în a treia fază de implementare prevăzută până în 2017. Primele 2 faze au avut un buget de circa 9 milioane de franci elveţieni (peste 186 de milioane de lei). A treia fază are un buget de 8,5 milioane de franci elveţieni (170 de milioane de lei).

Sursa: IPN.md