mamaplus

A murit după ce a născut: O femeie vrea să afle de ce a decedat fiica ei

-
//
12.02.2023

De mai bine de trei luni, o mamă din raionul Anenii Noi nu-și poate găsi liniștea. Vrea să afle răspunsuri la mai multe întrebări, cea mai dureroasă fiind cine se face responsabil de moartea fiicei sale. Fata, în vârstă de 19 ani, a murit după ce a făcut sepsis, la câteva zile de la nașterea primului ei copil.

mamaplus

De la bun început, examinarea decesului a fost luată sub control personal al ministrei Sănătății, Ala Nemerenco. A fost dispusă o comisie specializată, misiunea experților fiind elucidarea circumstanțelor care au precedat decesul matern, transmite TV8.

Și Procuratura din Anenii Noi a pornit un proces penal pe faptul încălcării din neglijenţă de către medic sau de către un alt lucrător medical a regulilor sau metodelor de acordare a asistenţei medicale. Deocamdată, nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare, dar cercetările continuă. Ministerul Sănătății, la solicitarea sursei citate, a precizat că, reieșind din complexitatea decesului, comisia și-a extins perioada de examinare.

Medicul care a fost responsabil de naștere, Maria Nastas, a declarat că a respectat toate protocoalele și că nu poartă vreo vină. Este gata să demonstreze acest fapt și în instanță, dacă se va ajunge la acest lucru. 

După ce Valeria a încetat din viață, mai multe autorități au lansat investigații. O anchetă internă a avut loc și la spitalul Anenii Noi. Directorul spitalului, Alexandru Nastas, care este și tatăl doamnei ginecolog, susține că protocolul clinic a fost respectat în cazul pacientei. 

Chiar dacă în legislația Republicii Moldova lipsește noțiunea de „malpraxis”, în Codul Penal există un articol ce prevede încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale. Este vorba de articolul 213, din care aflăm că dacă eroarea medicală a cauzat vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii ori decesul pacientului, atunci lucrătorul medical riscă închisoare de până la 3 ani. 

Citește articolul integral pe TV8.