Pandemia, promovarea falsurilor pe rețelele de socializare, dar și reacțiile adverse ale unor tipuri de vaccin au dus la scăderea imunizării împotriva a diverse boli în Bălți. În municipiu se atestă o rată de imunizare doar de 87 de procente, când media pe țară este de 95 de procente.
Cu acest scop în oraș au fost organizate audieri publice privind realizarea Programului național de imunizare, transmite tvn.md.
VEACESLAV CHIȘLARI, șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți: „În municipiul Bălți se atestă o micșorare a indicatorilor de vaccinare, de la 87% până la 93%, în orice caz nu la toate vaccinurile sunt atinsă ținta de 95 de procente. Un element cheie în procesul de promovare a vaccinărilor este comunicarea, practic și evenimentul de astăzi, este consacrat în primul rând comunicării, conștientizării persoanelor cheie.”
DAN PERCIUN, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie: „Am venit astăzi în Bălți pentru a înțelege mai bine, la fața locului, care sunt motivele că anume în municipiul Bălți și Găgăuzia avem niște rate de vaccinare mai mici, ori cunoaștem cu toții că vaccinul este cea mai bună soluție pentru a preveni apariția bolii. Vrem să auzim în primul rând de la medici de ce au ei nevoie, dacă au nevoie de suport informațional, material, de instruiri, de constituirea unor echipe mobile care să meargă cu ei în teritoriu să explice părinților.”
Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, vaccinarea este unica soluție de a reduce riscul de răspândire a bolilor infecțioase.
ANGELA CAPCELEA, UNICEF Moldova, specialist în sănătate: „Din păcate, ultimul timp nivelul de vaccinare în Republica Moldova scade și ne îngrijorează foarte mult în special în contextul apariție pandemiilor, în special în contextul scăderii drastice pe parcursul pandemiilor și cu atât mai mult în contextul crizei refugiaților, când riscul apariție acestor boli cum ar fi poliomielita sau rujeola, crește destul de mult.”
MILJANA GRBIC, reprezentant OMS în Republica Moldova: „În primul rând trebuie să aflăm care sunt motivele în spatele acestor indicatori joși, din ce cauză oamenii ezită să se vaccineze și atunci când aflăm motivele, putem să dezvoltăm o strategie cum să abordăm această problemă de importanță majoră în sănătatea publică și de asemenea să convingem toată lumea că toți au acces liber și bun la vaccin de calitate.”
TATIANA ZATÎC, șef secție politici în domeniul AMP, Ministerul Sănătății: „Vaccinarea este un serviciu esențial și nu a fost stopat în această perioadă, invers s-a atras o atenție deosebită cuprinderii cu vaccinare a copiilor ca un serviciu esențial. Sunt poate mai puțin informați și punem accent pe informare și avem nevoie și de suportul mass-mediei pentru aceasta și a autorităților publice locale, astfel ca sistemul de sănătate să poată realiza acel program care este aprobat de Guvern.”
Oamenii din Bălți au păreri împărțite despre vaccinare, unii sunt pro, ații contra.
„Cred că din cauza reacțiilor adverse, oamenilor le este frică de reacțiile adverse la vaccine. Personal nu am nicio vaccină, dar copii da. – Dar de ce dumneavoastră nu va vaccinați? – Păi de ce să mă vaccinez, împotriva la ce.”
„Trebuie să ne vaccinăm, dacă este vreo șansă să-ți protejezi viața, e o prostie să nu te folosești. De sigur că trebuie, obligatoriu.”
„Tot timpul m-am vaccinat pentru tot ce a fost și copii mei sunt vaccinați, asta este o protejare, acum nu știi de ce poți să te îmbolnăvești și când.”
În Republica Moldova au fost identificate două zone unde ratele de vaccinare sunt mai mici decât media pe țară. Este vorba de municipiul Bălți și Găgăuzia.