De la începutul sezonului rece, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în țara noastră. Cel puțin așa susțin epidemiologii de la noi, care au câteva explicații cu privire la acest fenomen. În primul rând, oamenii s-au protejat mai bine, de frica infectării cu noul coronavirus, iar în al doilea rând, mai mulți s-au vaccinat împotriva virusului gripal. Totuși, au rămas virozele, deși numărul acestora a scăzut semnificativ în acest an.
Totodată, au dispărut și gripa aviară și porcină. În primul rând, moldovenii au învățat să se spele mult mai bine pe mâini decât înainte și s-au obișnuit să se dezinfecteze, spun epidemiologii. Apoi, faptul că nu se mai îmbrățișează, nu-și prea dau mâna, nu se sărută atât de des și sunt mult mai atenți la sănătatea lor, sunt alți factori principali care au dus la diminuarea sau chiar dispariția unor infecții specifice sezonului rece.
„Dacă vorbim despre gripă, cazuri nu au fost înregistrate. Situația pandemică cu COVID-19, măsurile și restricțiile care au fost impuse: purtarea măștii, igiena mâinilor, izolarea, au adus la ceea că și virusul gripal mai puțin circulă”, a afirmat Ștefan Gheorghiță, epidemiolog ANSP.
Un alt motiv ar fi că mulți oameni s-au grăbit să-și administreze vaccinul antigripal, fiind speriați de numărul mare de infectați cu noul coronavirus și de criza locurilor din spitale. De cealaltă parte, medicii de familie susțin că simptomele gripei și cele ale coronavirusului seamănă foarte mult, iar la apariția primelor semne oamenii s-au izolat, astfel au redus șansele de a transmite virusul.
„Luând în considerație că aceeași gripă, cât și infecția COVID, se aseamănă între ele, practic infecția gripală se maschează după infecția COVID și din această cauză nu avem confirmate așa diagnoze ca gripa”, spune Ludmila Rusu, medic de familie.
Totuși, cetățenii nu au fost ocoliți de infecțiile respiratorii, susține epidemiologului Ștefan Gheorghiță. Chiar și așa, în sezonul rece din acest an, au fost înregistrate mult mai puține cazuri decât în 2020. Într-o săptămână, fiind confirmate peste 4000 de infectări.
Potrivit specialiștilor, anul trecut, în Moldova au fost înregistrate circa 3.300 de cazuri de gripă sezonieră.