În Republica Moldova în fiecare oră o persoană face un accidentul vascular cerebral (AVC), iar în fiecare două ore cineva moare sau devine invalid din cauza acestei maladii.
Medicii îndeamnă cetățenii să cunoască principalele semne ale AVC-ului. În acest sens, autoritățile au lansat o campanie de conștientizare a semnelor AVC, transmite moldpres.md.
Șeful Secției de reabilitare medicală și medicină fizică din cadrul Centrului primar de accident vascular cerebral (AVC) al Spitalului Clinic Bălți, Octavian Știrbu, susține că pacienții care au suferit un AVC au nevoie de o perioadă extinsă de reabilitare, inclusiv psihologică.
„Procesul de reabilitare a pacienților după AVC include: kinetoterapie și masaj pentru recuperarea mobilității; sprijin psihologic pentru restabilirea echilibrului emoțional; sprijin logopedic pentru recuperarea vorbirii; abordare personalizată pentru fiecare pacient, pentru a-l ajuta să revină la o viață activă și sănătoasă”, a spus Știrbu.
Medicii susțin că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit cu un stil de viață sănătos și controale regulate la medicul de familie. Ei îndeamnă cetățenii să cunoască semnele de declanșare a unui AVC.
Autoritățile de resort au lansat recent o campanie națională de conștientizare a semnelor accidentului vascular cerebral. În cadrul acesteia, a fost elaborat și un spot video cu principalele semne ale AVC-ului.
AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă: fie din cauza unui tromb/cheag de sânge (AVC ischemic) sau din cauza leziunii unui vas de sânge ce duce la hemoragie (AVC hemoragic). Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de ce parte a creierului a fost afectată sau în ce perioadă de timp s-a intervenit medical.
AVC este principala cauză de dizabilitate la nivel global și a doua cauză de deces. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un AVC, dintre care 13% sunt la vârstă aptă de muncă.