63% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani din Republica Moldova au efectuat testul citologic în scopul prevenirii cancerului de col uterin în anul 2020, față de doar 36% în anul 2018. Cele mai multe femei care au efectuat testul citologic sunt din sudul țării, din familii cu situația financiară medie.
Un studiu similar, desfășurat acum doi ani, arată că mai mult de jumătate dintre femeile din populația țintă nu efectuaseră niciodată un test citologic, iar motivele invocate erau lipsa de timp, frică, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.
Cancerul de col uterin se află pe poziția a treia după cazurile noi înregistrate printre femei, dar, spre mare regret, pe poziția întâia printre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În ultimii ani, în Republica Moldova se înregistrează circa 300 de cazuri noi anual de cancer col uterin. 170 de femei mor anual din cauza acestei maladii cumplite.
”La fiecare două zile, avem un deces provocat de cancerul de col uterin”
Tatiana Zatîc, șefă de direcție la Ministerul Sănătății, a precizat că testele citologice și aceste investigații sunt prevăzute în programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală și respectiv sunt asigurate gratuit pentru toată populația.
De asemenea, aceste servicii sunt prestate gratuit și persoanelor care nu sunt asigurate.