Invitat la cel mai recent eveniment marca „Sănătate, Educație, Familie” pentru a vorbi despre sănătatea femeii, Maxim Calaraș a fost generos în declarații și și-a exprimat poziția nu doar față de frica societății față de vaccinuri, ci și față de operațiile de cezariană, care sunt deseori „cerșite” de către gravide. „Nu există pentru o cezariană astfel de indicație ca dorința femeii”, susține doctorul.
„Nașterea prin cezariană, fără durere, este un mit care încântă urechile gravidelor și le face ca ele să cerșească această procedură. De ce este un mit? Pentru că ați născut, s-a terminat efectul anesteziei spinale și bine ați venit în realitate: încep durerile. Ele unori se controlează medicamentos, alteori – nu.
În Republica Moldova nu există astfel de indicații ca dorința femeii pentru cezariană, în România, în schimb, este. În Portugalia și în Turcia, în unele clinici private, 90-95% dintre nașteri au loc prin cezariană, pentru că mamele cer asta.
Nașterea prin cezariană este simplă pentru medic: am venit la 9 dimineața, intervenția durează 45 de minute, am suturat și am plecat să-mi fac treburile. O naștere fiziologică de regulă debutează pe la 11 noaptea și pe la 3-4 ziua poate naști.
Din punct de vedere financiar, a naște prin cezariană e mai convenabil pentru medic, decât a naște pe cale naturală. Dacă cezarianele nu se pot interzice prin legislație, în Europa se lovește cu „banul”. Nașteți prin cezariană, plătiți o sumă; nașteți pe cale naturală – plătiți de 3 ori mai scump.
A naște pe cale naturală este mai periculos pentru copil decât pentru mamă: cele mai multe complicații le face copilul. A naște prin cezariană e mai sigur pentru copil și foarte periculos pentru mamă. Doar unele complicații ale sarcinii fac imposibilă nașterea naturală. Mai există o categorie de graviduțe care fac excepție: cele care concep prin fertilizarea in vitro, ele pot solicita nașterea prin cezariană, chiar dacă există condiții ideale pentru nașterea fiziologică”, a subliniat Maxim Calaraș, în cadrul workshop-ului.
Sursa: EA.md