mamaplus

Mâncarea la grădinițele din Chișinău va fi gătită conform unui Ghid Culinar

-
//
29.06.2023

În premieră pentru țara noastră, bucatele din meniul grădinițelor din Chișinău vor fi gătite în conformitate cu un Ghid Metodologic Culinar. Noul manual conține nu doar rețete și descrierea procesului de gătire, ci și informații despre rolul fiecărui aliment/ingredient, care vor ajuta angajații și părinții să știe cum să le explice copiilor și cum să-i motiveze să mănânce alimente bogate în substanțe nutritive, scrie Suntpărinte.md.

mamaplus

Ghidul a fost elaborat la solicitarea Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău, în conlucrare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Centrul de Consultanță și Dezvoltare Profesională în Comerț și Alimentație Publică din componența Școlii de Formare Continuă a Academiei de Studii Economice a Moldovei.

Pentru a contribui la îmbunătățirea calității procesului de organizare și desfășurare a alimentației, Direcția educație a organizat trei etape de instruiri pentru bucătari și bucătarii auxiliari din instituțiile de educație timpurie din Chișinău.

Ghidul metodologic culinar are 140 de pagini, dintre care 37 se referă la partea teoretică și operațiunile în blocul alimentar, celelalte 100 conțin fișe tehnologice pentru realizarea preparatelor culinare (rețete, norme, operațiuni pregătitoare, tehnologia preparării și cerințele de calitate).

„În prima parte a Ghidului veți afla și cum trebuie să fie transportată materia primă, cum are loc predarea materiei prime către depozit, cum să colectăm probele diurne, care sunt formele de tăiere a legumelor, de modelare (chifteluță, șnițel, pârjoală), câtă apă și câtă crupă să punem pentru consistența dorită. În cadrul instruirilor am constatat că nu știm cum să fierbem cartoful, ca să păstrăm aminoacizii pe care-i produce, dacă punem sare la fierbere sau nu, punem capac sau nu. Sunt lucruri foarte importante. Ne-am confruntat cu situația că unor copii nu le place mâncarea, pentru că nu-i sărată sau dulce. Când copiii nu vor să mănânce, noi trebuie să organizăm activități, să le explicăm”, a menționat Olga Tabunșcic, doctor, conferențiară universitară a Academiei de Studii Economice din Moldova, coautoare a Ghidului.

Toate sugestiile și observațiile personalului blocurilor alimentare vor fi colectate și incluse ulterior într-o nouă ediție.

„Sunt sigură că acest Ghid va fi un suport nu doar pentru angajații din municipiu, ci și pentru grădinițele din întreaga republică și, de ce nu, pentru școli. Principiile de pregătire a alimentelor sunt la fel. În toate activitățile și centrele noastre promovăm cultura alimentară corectă a copiilor, precum și a familiilor acestora – la centrele de tineret, la centrele de zi pentru copii și tineri, la centrul de învățare și educație a adulților etc.”, a declarat Angela Cutasevici, viceprimara municipiului Chișinău.

Articolul integral poate fi citit pe Suntpărinte.md.