mamaplus

Mai mult de jumătate din elevii din țară studiază cu prezență fizică în școli

-
//
18.03.2021

Din numărul total de elevi din țară, mai mult de jumătate (178  mii de copii sau circa 53,4%) studiază cu prezență fizică, la distanță studiază 41% din elevi şi 8% - desfășoară procesul de studii în regim mixt. Datele au fost făcute publice astăzi, la un briefing susținut de Lilia Pogolşa, ministru al Educației, Culturii şi Cercetării.

Potrivit oficialului, instituțiile de învățământ primar, gimnazial şi liceal activează, conform hotărârii nr.50 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), după trei scenarii stabilite.

„Conform scenariului unu, cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, activează 321 de școli (cca 27%). Conform scenariului doi, cu prezența fizică a elevilor din ciclul primar şi a claselor absolvente, a 9-a şi a 12-a, lucrează 151 de instituții (cca 13%), iar pentru elevii din celelalte clase procesul de studii este organizat la distanță”, a explicat Lilia Pogolşa.

Conform scenariului trei, cu prezența fizică în instituțiile de învățământ din ciclul primar,  din clasele absolvente, precum şi a unui contingent de 50% din numărul total de elevi, activează 765 de instituții (cca 63%). Ministrul a mai anunțat că, la decizia comisiilor teritoriale de sănătate publică, patru scoli din țară activează exclusiv la distanță.

"Analiza minuțioasă a acestor date ne demonstrează că luarea deciziilor la nivel local în baza situației epidemiologice specifice fiecărei localități, prin colaborarea eficientă a responsabililor din educație, sănătate şi administrație publică locală, a permis accesul la educație cu prezență fizică a peste 53% de elevi. În mare parte, este vorba de elevii din clasele primare şi absolvente, pentru care participarea la procesul educațional reprezintă o oportunitate şi este absolut necesară. Înțelegem cu toții că pentru micuții din ciclul primar procesul de învățare la distanță este deosebit de complicat şi la fel ne asumăm răspunderea pentru o generație de absolvenți, pentru care acest an este decisiv în vederea accederii la următorul nivel educațional şi de dezvoltare profesională”, a conchis ministrul Educației.

Pe data de 16 martie, elevii din țară au revenit la studii, după ce au fost în vacanța de primăvară, care anterior a fost extinsă cu o săptămână. Începând de marți, 16 martie, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis reluarea procesului educațional în Republica Moldova. Studiile sunt organizate în baza a trei scenarii, în funcție de evoluția situației epidemiologice din fiecare localitate. Mai exact, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică dispun organizarea procesului de studii în funcție de gradul de alertă atribuit localității, în baza indicatorului incidenței la 100 de mii de populație în ultimele 14 zile.