Nu toţi elevii şi studenţii se odihnesc în timpul vacanţei. Vara, mulţi dintre ei îşi caută un loc de muncă pentru a câştiga bani de buzunar, dar şi pentru a avea parte de o experienţă memorabilă. În sezonul estival, cel mai des, tinerii aleg să lucreze chelneri, agenţi comerciali, operatori de sondaje, hamali sau în domeniul marketingului. Salariile pot ajunge şi până la patru mii de lei.
Alina este studentă la Facultatea de Medicină Veterinară. Pe timp de vară, ea activează în calitate de operator de sondaje.
"Sunt studentă şi nu doresc să depind în totalitate de părinţi şi vreau să-mi port singură de grijă, dar şi vara este o oportunitate pentru a lucra, pentru că avem toate zilele libere la dispoziţie", a spus Alina.
Iar Sandu este proaspăt absolvent al liceului şi pentru a doua vară lucrează chelner.
Pe lângă banii de buzunar pe care îi câştigă, el îşi face mulţi prieteni noi şi îşi dezvoltă abilităţile de comunicare.
"Faza e că atunci când majoritatea oamenilor lucrează, lucrează doar pentru bani, dar, ar fi foarte bine, să faci cu plăcere ceea ce faci, să nu vii la lucru doar ca o rutină", a explicat Sandu.
Salariile tinerilor, care îşi aleg joburi sezoniere, variază între 2.000 și 4.000 de lei pe lună. Iar angajatorii, deşi sunt conştienţi că ei nu au mare experienţă, le apreciază energia şi ambiţia.
"Managerul acestei afaceri permanent face traininguri, chiar în curând se pregăteşte pentru a invita un oaspete din Germania, am încheiat un mic contract, care să vină două săptămâni, să le ofere experienţă", a declarat Zinaida Mereacre, proprietara unei pensiuni turistice.
Iar unii tineri apelează la agenţii de recrutare a forţei de muncă.
"În principiu, pe parcursul verii, iată noi deja al doilea an urmărim evoluţia, dacă iarna apelau în jur de 10-15 persoane pe zi, acum până la 20 de persoane se interesează de locuri de muncă", a precizat reprezentantul unei agenţii de recrutare a forţei de muncă, Nicu Dulap.
Codul Muncii al Republicii Moldova prevede că minorii pot fi angajaţi în câmpul muncii de la 16 ani.
Sursa: publika.md