Un buget auster, clase goale și copii care învață în aceeași sală, deși sunt de vârste diferite. Așa a început noul an școlar în câteva localități din raionul Soroca, dar situația este una comună pentru toate școlile mici din R. Moldova.
Totul din cauza lipsei acute de elevi, iar în pofida tuturor problemelor, pedagogii muncesc cu devotament și privesc încrezător la ziua de mâine, transmite Radiomoldova.md.
În acest an, la școala primară din satul Tătărăuca Nouă nu a pășit pragul niciun elev în clasa I. Aici învață în total nouă copii: trei sunt în clasa a doua și șase sunt în clasa a treia. Ei stau la lecții împreună, doar la orele de limba română și de matematică învață separat. Iar pentru că nici în clasa a patra nu este niciun elev, la sfârșit de an nu vor fi nici absolvenți.
„Sunt 6 elevi în clasa a 3 și 3 elevi în clasa a doua. Reușim să facem față, lucrăm independent mai mult. Anul acesta clasa I nu avem și clasa a patra au plecat și în locul lor nu mai sunt că nu a fost clasa a treia anul trecut și eram doi învățători, dar acum toți ne-am împărțit orele”, a menționat Svetlaba Sacovschi, învățătoare.
În cadrul instituției activează doar două învățătoare și directorul scolii. Pedagogii spun că deși aici sunt condiții de studii destul de bune, numărul elevilor a scăzut de la an la an, principalul factor fiind migrația.
„Ca să se formeze o clasă e deajuns să fie măcar doi copii, clasa I putea să fie, dar din cauză că părinții au migrat s-a primit că nu mai avem acei doi copii. La școlile cu învățătura simultană ne vine foarte greu că după pregătirea acelorași proiecte, aceleași materiale ne vine mai greu că nu avem aceeași clasă, dar îi combinat”, a declarat Silvia Codrean, profesoară.
Situația este similară și în satul Sobari. În școala primară din localitate nu este niciun elev de clasa a patra.
„În școală avem 9 elevi, I avem patru, a doua avem doi și a treia avem patru, a 4 patra nu avem din păcate. La anul dacă mai vin doi o să avem”, a afirmat directoarea școlii, Diana Vrîncean.
În gimnaziul din satul Zastînca nu există clasa a opta. Victoria Ursu trebuia să le fie diriginte. Are un regret enorm că cei patru copii ai săi nu au putut rămâne să-și continue studiile în gimnaziul din localitate.
„În acest an școlar trebuia să fiu diriginte la clasa a opta, însă din păcate din motivul că clasa a 8-a am fost nevoiți să o închidem, deja nu mai am elevi și sentimental îmi este foarte greu și dificil că m-am despărțit de ei”, a relatat Victoria Rusu, profesoară.
„Din motiv că avem o instituție alături de noi din oraș, multi părinți doresc ca elevii să fie în instituția dată înmatriculați și bineînțeles că avem și motivul migrației că părinții își iau copii cu ei în tara care pleacă. Cu profund regret nu vom mai avea clasa absolventă. Sperăm ca pe viitor să menținem școala din sat și să oferim educație de calitate la un nivel înalt”, a declarat directoarea gimnaziului, Irina Andrieș.
Din lipsă de elevi, acum doi ani în raionul Soroca au fost închise trei școli din satele Țepilova, Ocolina și Parcani.