mamaplus

La sfârșitul acestei săptămâni, Moldova va trece la ora de vară

-
//
23.03.2020

Pe 29 martie, în ultima duminică a acestei luni, se trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00, astfel vom dormi cu o oră mai puțin.

Moldova a recurs la practica schimbării orei de două ori pe an, primăvara și toamna, în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial. Mecanismul era folosit în 110 țări.

Pe 26 martie 2019, deputații europeni au votat, cu o largă majoritate, abolirea schimbărilor sezoniere ale orei în Uniunea European, începând cu anul 2021. Guvernul Republicii Moldova anunța că va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană.

Din 2014, a renunțat să schimbe ora Federaţia Rusă. Astfel, după trecerea la ora de vară, Chișinăul și Moscova vor avea aceeași oră.

Diferența de oră dintre Moldova și alte state în care sunt concentrați migrați moldoveni rămâne aceeași: Italia, Spania, Franța sunt cu o oră în urmă. Cu Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord diferența este de minus două ore. În Grecia este aceeași oră ca în Moldova. La fel și în Israel.