mamaplus

La ce trebuie să fie atenți părinții pentru a-și da seama dacă copilul lor consumă droguri

-
//
05.10.2023

Consumul de droguri este un fenomen în creștere de ani de zile, dar abia acum iese la suprafață amploarea acestui subiect, cred specialiștii.

mamaplus

Extrem de grav este însă faptul că tot mai mulți adolescenți pică în acestă capcană, iar deznodământul poate fi tragic. Lăsați singuri în fața acestor situații crunte, părinții nu știu să se descurce, însă este foarte important ca ei să recunoască semnele și să ceară ajutor, transmite stirileprotv.ro.

Dr. Gabriel Gorun, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici: „Această scădere a vârstei se asociază cu rezultatele unor studii care arată scăderea vârstei și pentru consumul de alcool și pentru consumul de tutun, care sunt intercorelate foarte bine. Așadar, această sesizare de scădere a vârstei la care se inițiază consumul este corectă și într-adevăr, este un factor de alarmă extrem, extrem de important, pentru că practic, odată debutat consumul, drumul spre adicție este deschis. Asta înseamnă că într-o generație, adică peste 10 ani vom avea o întreagă populație de dependenți, cărora trebuie să le facem față și din punct de vedere medical.”

R:Ce anume credeți că-i trimite pe tineri, pe adolescenți către acest lucru?

Dr. Gabriel Gorun, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici: „Neuroadicția. Explicațiile care încearcă să aducă în lumină cauzele unui consum de droguri sunt extrem, extrem de complexe, pentru că nu există o cauză unică. Ar fi fost foarte frumos și foarte ușor să avem o cauză care să poată fi identificată și scoasă în evidență, pentru că atunci probabil și tratamentul ar fi fost mult mai facil. Deocamdată, nivelul științelor medicale pe care medicina modernă l-a atins vorbește de o plurifactorialitate extrem, extrem de largă, care începe cu o componentă genetică. Practic, se constată o recrudescență a consumului de droguri în rândul familiilor cu consum de droguri. Studiile pe gemeni monozigoți crescuți în condiții total independente, chiar în țări diferite, medii sociale diferite, cu educație diferită, ajung să dezvolte prin comparație, la vârsta maturității, niveluri de concordanță a consumului de droguri sau de alcool la rate foarte mari, mult mai mari decât într-o populație etalon. Așadar, această componentă genetică ereditară există.

Pe lângă aceasta se adaugă mediu familial, un mediu familial permisiv cu astfel de abuzuri de substanțe, alcool, tutun și de aici virajul către droguri nu este atât de mare. De asemenea se vorbește despre influența chiar și a media.

Ceea ce atrage adolescentul spre consum este gestul de imitare practic a liderului grupului sau a celorlalți, este și o formă pentru adolescenți de confirmare a independenței lor. Este o formă de acceptare în grupul social în care vor să intre, este o formă de afirmare în a unei personalități în dezvoltare.”

R: Își pot da seama părinții că adolescenții au intrat pe o pantă care poate fi extrem de periculoasă?

Dr. Gabriel Gorun, medic primar legist la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici: „Arareori apare o schimbare majoră, radicală care să fie facilă recunoscută. Dar se pot face comparații la distanță: cum era în urmă cu 1 an, cum este acum, ce s-a întâmplat și aici vorbim de schimbarea de preocupări, schimbarea de grupuri de prieteni, schimbarea de mod de petrecere a timpului liber. Acestea sunt niște indicii foarte largi, dar care văzute prin comparații la termene mai lungi, arată totuși o schimbare în personalitatea copilului. De asemenea, unul dintre primele indicii este pierderea de resurse financiare ale copilului, adolescentului. Resursele financiare alocate până în acel moment îi devin insuficiente și atunci el va recurge la gesturi care inițial pot scăpa: să-și vândă din propriile lui bunuri de exemplu. Dar acestea ascensionează spre a vinde din casă produse, obiecte de valoare. Furtul de bani din casă, dispariția de valori din casă este un alt indiciu, apoi retragerea copilului, interacțiunea cât mai limitată cu membri ai familiei sau cu grupul vechi de prieteni care ar putea sesiza această schimbare care apare în comportamentul lui. Este un alt indiciu apariția unor perioade de izolare pe care o solicită în mod explicit, care de fapt sunt perioade de izolare alocate consumului și recuperării după doză.”

Dependența de droguri poate fi vindecată atunci când se primește tratamentul corespunzător. Cum poate fi ajutat un adolescent care ajunge să aibă astfel de probleme aflați pe  din emisiunea Doctor de bine.