mamaplus

La ce angajaţi bugetari vor creşte salariile în anul 2024

-
//
01.12.2023

Anul viitor la mai multe categorii de bugetari vor crește salariile. Majorarea va fi însă extrem de diferențiată: de la câteva procente la zeci de procente.

mamaplus

Potrivit proiectului de Lege a Bugetului de stat pentru anul 2024, creșterea de salarii se va face prin majorarea cu 10,5% comparativ cu anul 2023 a valorii de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar: de la 1.900 lei la 2.100 lei, transmite Mold-street.com.

Totuși la o serie de categorii de bugetari majorarea valorii de referință va fi mult mai mare, la alţi mai mică sau chiar va rămâne neschimbată. De exemplu pentru Președintele Parlamentului, Președintele Republicii Moldova, Prim-ministrului și deputați valoarea de referinţă nu se va modifica şi va rămâne la nivelul actual de 1.400 de lei.

Astfel documentul prevede: 

  • majorarea valorii de referință de la 1.900 la 2.300 lei pentru: (i) personalul, cu excepția celui care beneficiază de spor specific stabilit conform art. 17 alin. (2) lit. b1 din Legea nr. 270/2018 (privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar), din cadrul sistemului administrației penitenciare; (ii) personalul din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune;
  • majorarea valorii de referință de la 2.000 la 2.300 lei pentru: (i) personalul didactic, ştiinţifico-didactic și personalul de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, conducătorii (directori și directori adjuncți) instituțiilor de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic, directorii/directorii adjuncți ai altor instituții de învățământ decât cele de educație timpurie, de învățământ primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic; (ii) corpul de subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne; (iii) personalul care, conform anexelor la Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, se încadrează în clasele de salarizare de la 1 până la 25;
  • majorarea valorii de referință de la 2.000 la 2.100 lei pentru: (i) personalul, inclusiv cu funcții de demnitate publică din cadrul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor; (ii) personalul de specialitate din cadrul teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice în care Ministerul Culturii are calitatea de fondator; (iii) efectivul de soldați și sergenți din cadrul Ministerului Apărării;
  • majorarea valorii de referință de la 1.900 la 2.500 lei pentru: (i) personalul, cu excepția celor cu funcții de demnitate publică, din cadrul Curții de Conturi și Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, (ii) personalul, cu excepția directorului și directorului adjunct, din cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii; (iii) personalul din cadrul Agenției Achiziții Publice și Inspectoratului Control Financiar de Stat (fosta Inspecţie Financiară);
  • majorarea valorii de referință de la 1.900 la 3.000 lei pentru: (i) personalul din cadrul oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat; (ii) personalul cu funcții de demnitate publică din cadrul Curții de Conturi și Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.

Toate categoriile de bugetari şi cu cât vor creşte valorile de referinţă le găsiţi aici.

 

Menţionăm că în cadrul cheltuielilor bugetare curente, cheltuielile de personal pentru anul 2024 sunt estimate de Ministerul Finanţelor la suma de 27,34 miliarde de lei, cu 7,2% (1,84 miliarde lei) mai mult decât a fost planificat pentru 2023.

În consecinţă cota cheltuielilor de personal în cheltuielile bugetului public național va ajunge la 22,2%, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât în 2023 şi vor reprezenta aproape 8% din PIB.

Potrivit Ministerului Finanţelor estimarea volumului cheltuielilor de personal este efectuată în baza măsurilor propuse de majorare a salariilor angajaților din sectorul bugetar, reorganizării și instituirii unor noi instituții, majorării numărului de unități conform prevederilor actelor normative în vigoare, etc.

Datele statistice arată că în sectorul bugetar, în trimestrul III 2023 câștigul salarial mediu lunar a constituit 10.192,7 lei (cu 18,8% mai mult față de trimestrul III 2022), iar în sectorul real – 13.099,2 lei (cu 15,2% mai mult față de trimestrul III 2022).

Astfel că salariile medii din economie sunt cu peste 28,5% (2.906 lei) mai mari decât în sectorul bugetar.