Anul acesta scriitorul Iulian Filip a împlinit 75 de ani care, dincolo de orice altă activitate prolifică a sa, sunt remarcabili și prin cei 30 de ani pe parcursul cărora și-a publicat opera literară la editura PRUT.
47 de titluri de carte au văzut aici lumina zilei și au făcut multe drumuri frumoase spre inimile copiilor din țară! Printre acestea: Oare ce mai fac buneii (poezii pentru copii), Împărțirea frățească a muntelui și a plăcințelelor cu mărar (o carte generoasă cu grafică excelentă, în care găsiți cântece, dialoguri, povestiri, teatru, poezie) și multe altele. Să vedem ce alte cărți semnate de Iulian Filip ar trebui să ajungă la copilul tău, transmite jurnal.md.
Cartea mea cea mai gustoasă este un volum de versuri pentru cei mici, lecturarea cărora evocă și un adevărat răsfăț pentru papilomele gustative. „Prune brune, pere, mere, harbuji copți, faguri de miere”, cireșe gemene cu „dulci globulețe mustoase” pentru „copii hărniciori”, pâine frământată dintr-un „spic țepos și mic” „crescut din bob voinic”, zmeură culeasă de zmei, căci pentru ei „nu e nimic mai gustos decât dulceața de zmeură” bună de „leac pentru răceală” – toate acestea invită copilul tău nu numai la o lectură savuroasă, ci și la conștientizarea importanței unei alimentații sănătoase.
Pâine de la iepure, o carte plină de înțelepciune ajunsă la ediția a IV-a, îți va învăța copilul să recunoască minunile și să se bucure de familie, de mama și de tata, de pâinea de pe masă ce nu e așa de mică dacă este împărțită cu alții, de lumea numită „acasă”. Și toate astea, stând lângă o fereastră, pe genunchii tatălui, cu ochii și suflețelele ațintite spre iepurașii care au și ei, la rândul lor, o familie cu mamă, tată și tocmai nouă copii!
Unde v-ați pierdut, ștrengari? Este un volum de poezii apărut în colecția editurii PRUT Prima mea Bibliotecă și, dincolo de plăcerea unei lecturi pline de haz, îți va apropia copilul de valori de care, uneori, în această lume a vitezelor, ne îndepărtăm. „Acasă la mama, acasă la tata ce dulce e poama, ce dragă mi-i poarta”... Iulian Filip știe să-ți convingă copilul că „cine-i harnic la mâncare” „crește mare”, dar să-i și insufle să privească lumea cu ochii proprii și să nu se lase copleșit de clișee. La el albinuțele vin „seara din câmpii cu desaga plină de dulce lumină”, iar dacă tot nu vin ștrengarii la furat cireșe, „pomii singuri” pornesc „la furat... ștrengari”!
Dacă te mai întrebi de ce copilul tău ar trebui să citească aceste cărți (sau de ce e bine să le citiți împreună), răspunsul e aici, enunțat chiar de autorul însuși într-un interviu pentru o publicație respectabilă de la noi: „Copiii sunt cei care vin cu mâinile întinse după carte şi raţiunea celor în vârstă este ca în această mână să se pună ceva valoros, frumos, pentru ca copilul să-şi facă reper, să devină dependent de aceste modele de sănătate şi de frumuseţe.”