Elevii de clasele primare ar trebui să revină la lecții, dar nu online, a transmis primarul de Chișinău Ion Ceban, după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit edilului, cazurile de infectare cu COVID-19 au o incidență foarte mică în rândul copiilor, acest fapt este dovedit de instituțiile abilitate.
“Urmărim, după care luăm decizii, pentru că e greu ca acești copii să rămână nesupravegheați acasă. Știm că este o problemă și pentru clasa a 5-a, de asemenea sunt probleme cu cei care au examene de promovare clasa a 9-a, a 12-a. Cu certitudine, aceste lucruri trebuie luate în calcul și utilizată strategia pașilor mici. Ce am în vedere aici, în ceea ce ține de COVID-19, acesta nu dispare nicăieri. Avem de trăit și avem de învățat cum să ne mobilizăm eforturile”, a transmis Ceban.
Amintim că ieri s-a decis revenirea elevilor la ore, dar în condițiile a trei scenarii propuse de CNESP:
- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Verde sau Cod Galben (incidența mai mică de 49 cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii se va desfășura cu prezența fizică a preșcolarilor, elevilor și studenților în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.
- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Portocaliu (incidența cuprinsă între 50-100 cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), procesul de studii cu prezența fizică va fi permis preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, elevilor din clasele absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a), precum și a elevilor din învățământul profesional tehnic antrenați la stagiile de practică și a studenților din anii terminali din învățământul superior la orele practice. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.
- Pentru localitățile în care se atestă gradul de alertă Cod Roșu (incidența mai mare de 100 cazuri COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile), va fi asigurată participarea zilnică, cu prezență fizică în instituțiile de învățământ, a preșcolarilor și a elevilor din învățământul primar, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente (a IX-a, a XII-a, a XIII-a) și a elevilor și studenților din anii terminali din învățământul profesional tehnic și superior. Pentru elevii și studenții din celelalte clase și ani de studii, procesul educațional va fi organizat la distanță.