Invenție pentru ținuta corectă de la fetele din Chișinău

Invenție pentru ținuta corectă de la fetele din Chișinău

-
//
18.11.2015

Cum ar fi ca de fiecare data cand stati cuspatele incorect cineva sa va dea alarma? S-a inventat si asa ceva, iar responsabile se fac 4 tinere din Chisinau, care au creat bretelele ce vibreaza ori de cate ori stati incovoiat. Specialistii spun ca din cauza pozitiei incorecte a spatelui tot mai multi copii fac scolioza, iar in cazurile grave aceasta deformare duce chiar si la operatie.

Invenție pentru ținuta corectă de la fetele din Chișinău

Asa arata bretelele vibratoare. La prima vedere sunt niste bretele obisnuite. Se deosebesc prin faptul ca au in spate un dispozitiv care vibreaza ori de cate ori spatele nu sta intr-o pozitie corecta. Ideea a pornit de la aceasta tanara care are scolioza de gradul 4.

Toate cele 4 tinere au functii bine stabilite in crearea acestor bretele si le fac la comanda.

Invata toate in aceeasi clasa la liceul Ion Creanga. Sînt clasa a 12-a, dar atunci cand gasesc timp liber au grija de aceasta mica afacere.

Medicii spun ca o pozitie corecta intr-adevar ne-ar putea scapa de multe probleme ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, spre exemplu, de care in ultima perioada sufera tot mai multa lume. Aceasta fetita de doar 13 ani a suferit recent o operatie la spate. Noi am intalnit-o in timp ce facea proceduri post operatorii.

"Mi-a iesit un os in spate. Stateam incovoiata la lectii, la calculator."

Invenție pentru ținuta corectă de la fetele din Chișinău

Medicii spun ca o pozitie corecta in banca, la scoala, dar si la birou este foarte importanta. Iata cateva reguli.

Astfel specialistii recomanda ca dupa fiecare ora petrecuta stand pe scaun sa facem pauze de cate trei minute in care sa mergem sau sa facem niste exercitii de streching. O alta problema care a dus la raspandirea scoliozei in randul copiilor sunt ghiozdanele mult prea grele. Ne-o confirma si elevii.

Pentru ca spatele copilului sa nu aiba de suferit, ghiozdamul nu trebuie sa aiba mai mult de 10 la suta din greutatea copilului. Respectiv un copil de clasa intai care cantareste in jur de 25 de kilograme are voie sa poarte un ghiozdan cu greutatea maxima de 2, 5 kilograme. Si femeile care poarta geanta pe umar sunt supuse aceleasi probleme.

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale. Potrivit statisticilor in anii 2010-2011 existau 7 cazuri de scolioza la 1000 de pacienti examinati, in ultimii ani insa numarul de cazuri la 1000 de pacienti este aproape dublu.

Sursa: moldovenii.md