Retragerea plângerilor victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie nu va scuti infractorii de urmărire penală. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a avizat, în ședința din 13 septembrie, un proiect de lege care prevede îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor acestor infracțiuni, scrie bizlaw.md.
Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Justiției și are drept scop fortificarea drepturilor victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.
Autorii documentului propun ca victimelor infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie să le fie asigurate drepturile pentru a avea parte de un proces echitabil și de o reintegrare socială cât mai eficientă. Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.
Totodată, proiectul prevede modificarea Codului penal și anume neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.
Proiectul de lege urmează să fie examinat și de celelalte comisii permanente și propus spre adoptare în plenul Parlamentului.