Începând cu anul viitor, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului se va majora de la 8.299 de lei până la 9.459 de lei. Prevederea se conține în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, aprobat de Guvern. Documentul mai prevede majorări ale cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului.
Proiectul prevede majorarea, începând cu 1 ianuarie 2021, cu o sută de lei a cuantumului indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, persoanelor neasigurate. De asemenea, este prevăzută majorarea cu 50 de lei a cuantumului indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. Din 1 ianuarie se majorează cu o sută de lei a cuantumului minim al indemnizației pentru creșterea copilului până la vârsta de trei ani, persoane asigurate.
În anul 2021 Guvernul vine cu alocări majorate pentru toți beneficiarii de prestații sociale, inclusiv pentru veterani. Așadar, din 1 ianuarie, va fi majorat cuantumul alocației lunare de stat pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, cu 200 de lei sau de la 300 de lei până la 500 de lei.
Pentru persoanele cu dezabilități de pe urma războiului, persoanele cu dezabilități ca urmare a avariei de la Cernobîl, cuantumul prestației se majorează cu 100 de lei sau de la 700/550/475 lei, conform severității până la 800/650/575 lei.
Persoanele decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial vor primi prestații mai mari cu 100 de lei sau de la 175 de lei până la 275 de lei.
Tot începând cu 1 ianuarie 2021, se stabilește dreptul la alocații lunare de stat unor categorii noi de populație în cuantum de 300 de lei. Printre beneficiari se numără: participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, care nu sunt încadrați în grade de dezabilitate; persoanele care au participat la experiențele nucleare, avariile cu radiație ionizată și la lichidarea consecințelor lor la obiectivele atomice civile sau militare în timpul îndeplinirii serviciului militar sau special.
Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 a fost estimat la venituri și la cheltuieli în sumă de 25 de miliarde de lei și este estimat, ținând cont de mijloacele bugetului de stat, în sumă de circa 3,2 miliarde de lei, destinate acoperirii deficitului de mijloace proprii.