Gripa este o afecțiune virală sezonieră, cu o incidență ridicată în perioada sezonului rece. Contagiunea este foarte mare în cazul gripei, la fel și răspândirea acesteia.
În fiecare toamnă, medicii recomandă ca aproape toți adulții și copiii să fie vaccinați împotriva gripei, transmite Știri.md.
Cum demarează procesul de vaccinare, ce reprezintă vaccinul antigripal din acest an și ce probleme de sănătate putem preveni a povestit Nicolae Furtună, medic epidemiolog ANSP, la „Bună Dimineața”.
„În primul rând, vaccinul salvează vieți, în al doilea rând ne scutește de suferințele provocate de boală și consecințele acesteia, în al treilea rând este o metodă de profilaxie aleasă de stat, ca cea mai ieftină și eficientă intervenție”, a spus Furtună.
Medicul a declarat că vaccinurile de care dispun instituțiile de sănătate sunt eficiente și sigure.
„Noi nu putem vaccina toată populația țării, noi am distins două categorii mai vulnerabile: grupul de risc profesional, aici ne referim la medici, polițiști, membrii echipelor de intervenție, și grupul de risc cauzat de persoanele care au anumite maladii cronice rezistente.
Un alt grup vulnerabil în fața virusului sunt femeile însărcinate. Noi recomandăm vaccinarea femeilor gravide, sunt diverse riscuri care le-ar putea afecta mersul sarcinii”, a mai spus medicul.
De asemenea, Furtună a mai subliniat că niciun cetățean care a fost vaccinat până în prezent cu vaccinul antigripal nu a prezentat reacții adverse.
Anual, R. Moldova achiziționează în jur de 200.000 de doze de vaccinuri.