mamaplus

Începe Maslenița - Săptămâna Clătitelor. Ce tradiții au loc în fiecare zi

-
//
24.02.2020

În săptămâna care precede Postul Mare are loc sărbătoarea rusă străveche, numită Maslenița sau „Săptămâna Clătitelor”. Momentul este legat de ritualuri precreştine de trecere de la iarnă la primăvară. Semnificația creştină a acestei sărbători este pregătirea sufletului şi a corpului pentru Marele Post, care se încheie cu Naşterea Domnului.

Biserica Ortodoxă Rusă recomandă creştinilor ca în aceste zile să renunțe la carne. În această săptămână se poate consuma branză şi alte produse lactate, inclusiv ulei, de aici provine şi denumirea Maslenița.

Fiecare zi a sărbătorii Maslenița are numele său simbolic, care vine din adâncul veacurilor.

Luni – întâlnirea

În această zi începe sărbătoarea. A venit timpul să se facă clătite. Dacă este posibil, prima clătită trebuie să fie dată unui cerşetor. În acest fel sunt pomenite rudele moarte. De asemenea, dacă afară este zăpadă, seara ne dăm cu sania de pe derdeluş. Se crede că cel care va ajunge cel mai departe va avea mult belşug în familie. De asemenea, fiecare poate face o păpuşă care înfățişează Maslenița. Ea poate fi făcută din nuiele, iar îmbrăcămintea poate fi cusută din bucăți de material de diferite culori.

Marți – distracția 

Înainte, în această zi tinerii mergeau în vizită la clătite. Acum această tradiție nu mai este la modă. În schimb se fac clătite. Cu cât clătitele sunt mai subțiri, cu atât sunt mai gustoase. Unul dintre secretele pregătirii clătitelor este acela că ele trebuie să fie făcute într-o tigaie din fontă. Ea se încălzeşte destul de încet şi de obicei prima clătită nu iese bine. Însă, după aceea, clătitele sunt aurii, transparente şi seamănă cu dantelele. Se crede că dacă clătitele ies rău, trebuie să ne aşteptăm la necazuri şi greutăți, iar dacă ies bine atunci în familie va fi bunăstare şi belşug. Cu cât se vor coace mai multe clătite în săptămâna Maslenița, cu atât va fi mai mare belşugul în familie.

Miercuri – delicioasa

În această zi se obişnuieşte să se gătească acasă o masă copioasă. Cea mai mare atenție trebuie să fie acordată umpluturilor. Se consideră că trebuie să alegeți umpluturi dulci dacă în acest an doriți să aveți o viață dulce sau să mențineți relații bune cu logodnicul sau logodnica. Iar celor care doresc să aibă copii în acest an li se recomandă să mănânce clătite cu icre roşii. Clătitele cu smântână vor da o sănătate excelentă.

Joi – ospățul

Această zi este Maslenița mare, e timpul potrivit pentru a te plimba cu sania trasă de cai, în sunetele clopoțeilor pe drumul înzăpezit (dacă este zăpadă). În lipsa unei sănii cu cai, vă puteți da cu săniuța de pe deal.

Vineri – serile soacrei

Dacă sunteți căsătorit duceți-vă la mama soției la clătite. De asemenea, e timpul să scoateți păpuşa Maslenița în curte şi bineînțeles să vă veseliți şi să mâncați clătite.

Sâmbătă – serile cumnatei

În această zi mergem la rude şi evident nu cu mâinile goale.

Duminică – ziua iertării

Toți oamenii îşi cer iertare reciproc pentru ofensele aduse din timpul anului, se împacă şi se sărută. În acest fel, ei se eliberează de păcate înaintea Postului Mare. În final, toți ies afară pentru a-şi lua rămas bun de la Maslenița. În piață este arsă păpuşa Maslenița, care simbolizează iarnă.