În patiseriile din Republica Moldova e agitație mare. Cererea pentru produsele artizanale este tot mai mare, iar unele brutării și-au mărit cantitatea produsă chiar și cu până la 40%. Prețurile pentru deserturile pascale vor fi în acest an cu 10% mai mari față de 2023.
Ion Rudeacenco a activat opt ani în domeniul cofetăriei, iar acum trei luni şi-a deschis propria afacere dulce. În ajunul sărbătorilor pascale, pe lângă torturile pe care le face, intenţionează să-şi delecteze clienţii şi cu rulade, cozonaci şi pască, toate după reţeta bunicii, transmite tvrmoldova.md.
Acesta susține că la bază sunt patru umpluturi pentru ruladă: cu mac, nuci de trandafir, ciocolată cu nuci și vișine.
Și în timp ce unii mizează pe rețetele tradiționale, alții se orientează spre combinații mai sofisticate, împrumutate de la italieni. Prepararea cozonacilor, însă, nu este deloc ușoară. E nevoie de un aluat moale şi elastic, răbdare și îndemânare.
„Lăsăm să activeze drojdia bine, apoi punem făina şi toate cele necesare. - Sunt şi riscuri în tot acest proces? - Dacă iese un pic mai moale sau dacă apa e un pic mai rece este risc să se lase. Dacă e deschisă fereastra tot poate să se lase”, spune bucătarul Maria Agramatic.
Cea mai solicitată de basarabeni rămâne a fi pasca tradițională cu brânză de vaci, producerea căreia va începe mai târziu.
„În sezonul pascal se solicită pasca. Pasca cu brânză pe care o facem noi. Nu cu produs de brânză, dar cu brânză naturală de vaci 100%. Asta este cea mai solicitată. Se vând peste 30-40 mii de bucăţi timp de o săptămână”, a spus Ion Vitvițchi, șef Secția Vânzări.
Preţurile deserturilor pascale variază, în acest an, între 60 şi 150 de lei bucata, în funcţie de greutate.
Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în acest an pe data de 5 mai.