Copiii care își ispășesc pedeapsa la penitenciarul de la Goian au realizat o serie de fotografii emoționante. Într-un laborator special amenajat pe teritoriul penitenciarului nr. 10 de la Goian, 12 băieți cu vârstele de 14-18 ani, cu ajutorul experților, au descoperit magia proceselor de developare a fotografiei şi interpretarea semnificației propriilor fotografii și pe cele ale colegilor lor, se spune în comunicatul de la UNICEF Moldova, ADOF și Ministerul Justiției.
Folosind echipamentele și substanțele chimice necesare pentru developarea peliculelor, copii au practicat fotografia în formula ei clasică: cu peliculă și laborator pentru developare, urmând apoi scanarea și editarea în Photoshop și Light Room. Reintegrarea socială prin intermediul artelor este un răspuns mai puțin tradițional nevoii de educație a copiilor aflați în detenție, oferind o alternativă fiabilă pentru problema excluziunii sociale și izolării lor.
Copiii de la penitenciarul Goian au beneficiat și de 25 de sesiuni interactive de instruire privind artele vizuale și estetica fotografiei, cu aplicații practice. Totodată, ei au învățat să elaboreze și texte pentru fotografii, urmând ca la final să capete un minim necesar pentru practicarea, pe viitor, a meseriei de fotograf.
Cei 12 participanți la proiect au creat în condiții care sunt sub minimumul dotării unui atelier fotografic clasic: fără lumini controlabile, fără optici performante și, în sfârșit, cu un număr redus de elemente și obiecte necesare. Fiecărui deținut i s-au oferit câteva aparate de fotografiat ieftine, de o singură folosință, echipate cu filme de 35 mm, cu foarte puține oportunități tehnice de manevră, pentru a-și documenta viața, exprimându-și preocupările și emoțiile cu ajutorul obiectivului.
Proiectul s-a desfășurat anul trecut și a avut o durată de 6 luni, fotografiile fiind realizate de către adolescenții din Penitenciarul nr. 10 Goian în perioada iulie-decembrie 2018.