mamaplus

Fiecare al patrulea moldovean spune că nu crede în coronavirus

-
//
17.12.2020

Fiecare a patra persoană adultă (24%) nu crede că noul coronavirus COVID-19 este real sau nu este sigură că acesta există. Asta arată cel de-al treilea studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova, publicat astăzi de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Sondajul arată că acceptarea unui vaccin este în proporție de 31%. În acest context, 70% dintre respondenți sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta.

Procentul respondenților care consideră că există o probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 a crescut (de la 33% în iulie la 41% în noiembrie) și că aceasta ar fi grav (de la 23% în iulie la 29% în noiembrie). Percepțiile riscului de infectare sunt mai mari în grupul persoanelor în vârstă și femei.

Studiul atestă o reticență înaltă a oamenilor față de testare. Astfel, 38% din respondenți nu ar face testul dacă nu ar avea simptome după ce ar fi fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19.  Motivele principale ale acestei reticențe se rezumă la faptul că întreaga procedură este costisitoare (41%), neîncrederea în teste (39%) și frica de infectare la locul testării (18%).

Peste 90% dintre respondenți apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaștere a măsurilor de protecție. Peste 80% din respondenți continuă să susțină că le este ușor să găsească, înțeleagă și să urmeze informațiile și recomandările privind infecția COVID-19. 

Totodată, pentru fiecare al patrulea respondent este dificil să aprecieze dacă informațiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere.

Al treilea studiu arată o creștere continuă a numărului de persoane care simt că virusul este aproape de ei (de la 18% în iulie la 33% în noiembrie).

Comparativ cu studiul precedent, a scăzut semnificativ procentul respondenților care consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus (de la 59% în august la 46% în noiembrie).

77% din respondenți (cu 6% mai puțin față de luna august) sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19 (79%, față de 73% în august). 85% dintre respondenți (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public. 

56% (față de 52% în august) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. 46% (în creștere cu 5% față de al doilea studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 77% din respondenți (în creștere cu 5% față de al doilea studiu) consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să se autoizoleze.

Studiul a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie 2020, pe un eșantion probabilist de 1.001 persoane din 404 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.