Dermatite, alergii și chiar șoc anafilactic. Toate pot fi rezultate de folosirea cosmeticelor și ale produselor de parfumerie contrafăcute. Iar cel mai mare pericol ne paște când procurăm cosmetice la piață sau chiar în stradă.
Potrivit specialiștilor, la alegerea produselor cosmetice contează toate elementele, începând cu eticheta de pe ambalaj până la condițiile de păstrare a acestora.
Specialiștii mai recomandă insistent să solicităm vânzătorilor documente despre originea mărfurilor vândute.
Strada principală a Capitalei este împânzită de vânzători ambulanți, care vând cosmetice la fiecare pas. Iar cererea de a prezenta documente despre originea mărfii îi ia prin surprindere și îi face chiar agresivi.
La Piața Centrală din Capitală cosmeticile sunt vândute la temperaturi toride, chiar dacă acestea nu trebuie să depășească limita de 25 de grade Celsius. Majoritatea vânzătorilor nu dispun de documente de origine a mărfii.
Experții susțin că trebuie să solicităm aceste documente. După care ar trebui să atragem atenția la ambalajul produselor.
"În acest caz avem farduri fără a fi indicată compoziţia. Lipseşte data producerii, lipseşte numărul de identificare sau lotul produsului, codul de bare, ţara producătoare", a spus inspectorul APC, Nicolae Olăraşu.
Iar decizia de a cumpăra sau nu asemenea produse în plină stradă le aparține cumpărătorilor în totalitate.
Potrivit medicilor, cosmeticile necalitative pot conține arsenic și chiar metale grele.
"Aceste preparate sunt cancerigene. Pot provoca alergii, infecţii, multe maladii: psoriazis, dermatită. Sunt foarte toxice, pot provoca şi soc anafilactic", a declarat cosmetologul Daniela Reabcinschi.
Luni, poliția a confiscat de la vânzătorii Piații Centrale din Capitală o serie de produse cosmetice și de igienă personală contrafăcute, în sumă totală de 14.000 de lei.
Sursa: Publika.md