Trei persoane au suferit intoxicații cu monoxid de carbon, iar două au decedat în urma nerespectării regulilor de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit. Potrivit IGSU, printre victime se numără și un copil de 14 ani.
Conform datelor prezentate, primul caz a avut loc în seara zilei de 20 noiembrie în satul Corlăteni din Rîșcani, unde o femeie, la întoarcerea acasă, a depistat cadavrele soțului de 57 de ani și fiului de doar 14 ani.
Cercetările efectuate de organele abilitate au stabilit că persoanele s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat în urma scurgerii de la cazanul de încălzire instalat fără certificare.
Al doilea caz a fost înregistrat în dimineața zilei de 21 noiembrie, în localitatea Marienfeld din Cimișlia. Conform informațiilor recepționate, trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon.
Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:45, iar conform informațiilor înregistrate, trei adulți au solicitat intervenția medicilor, simțindu-se rău. Potrivit cercetărilor, s-a stabilit că persoanele au primit intoxicație cu monoxid de carbon după ce au lăsat focul aprins în sobă cu cahla închisă pe timpul nopții. Aceștia au fost preluați de medici la spital pentru îngrijiri necesare.
În acest sens, IGSU repetă îndemnul către populație să respecte cu prudență maximă regulile de securitate la utilizarea surselor de încălzit în perioada rece a anului.
Potrivit salvatorilor, instalațiile alimentate de la gaze naturale trebuie să fie autorizate și montate de specialiști acreditați, după care să fie verificate periodic. În vederea evitării situațiilor de risc, iar dacă sunt depistate unele defecțiuni, este necesar ca acestea să fie înlăturate de specialiști. Mai mult, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, cetățenii trebuie să asigure ventilarea permanentă a încăperilor în care sunt instalate aparatele alimentate cu gaze.
De asemenea, o atenție maximă trebuie să fie acordată la utilizarea sobelor. În vederea evitării incendiilor și intoxicațiilor cu produsele de ardere, sobele trebuie să fie verificate sistematic, iar canalele de ventilare să fie deschise și neobturate. Pe timpul nopții, focul în sobă trebuie să fie stins.
Mai mult, persoanele sunt rugate să îndepărteze materialele combustibile din apropierea sobei, cu scopul prevenirii incendiilor în locuințe. Persoanele sunt îndemnate să folosească doar materialul combustibil pentru care a fost destinată soba, iar aprinderea focului prin stropirea cu benzină, petrol sau alte lichide ușor inflamabile este strict interzisă.