Familiile cu sugari alimentaţi cu lapte praf ar putea fi asigurate cu apă îmbuteliată

Familiile cu sugari alimentaţi cu lapte praf ar putea fi asigurate cu apă îmbuteliată

-
//
21.08.2015

În condiţiile în care în peste 80% din fântânile din ţară concentraţiile de nitraţi în apă depăşesc limita admisă, Centrul Naţional de Sănătate Publică vine cu iniţiativa de a asigura cu apă potabilă îmbuteliată familiile în care sunt sugari alimentaţi cu lapte praf. Proiectul ar putea să prindă contur în aproximativ un an.

Familiile cu sugari alimentaţi cu lapte praf ar putea fi asigurate cu apă îmbuteliată

Contactat de IPN, şeful Centrului Sănătatea Mediului din cadrul CNSP, Ion Şalaru, a declarat că a existat nu un singur caz de intoxicaţie din cauza apei poluate. Ingerarea unei cantităţi mari de nitraţi poate fi periculoasă, în special în cazul sugarilor alimentaţi cu lapte praf. Specialistul nu exclude că pregătirea constantă a amestecului cu apă poluată poate avea consecinţe grave şi chiar fatale.

Părinţii trebuie să cunoască informaţii despre calitatea apei din fântână sau apeduct. În cazul fântânilor publice sau a sistemului centralizat de alimentare cu apă, persoana se poate adresa la autorităţile locale solicitând o expertiză, iar în cazul fântânii persoanele se poate merge individual la laborator. O expertiză ajunge să coste în jur de 500 de lei.

Ion Şalaru a menţionat că, de regulă, poluare cu nitraţi se atestă în localităţile care nu sunt dotate cu apeducte centralizate şi în Republica Moldova sunt în jur de 500 de astfel de sate. „Noi intenţionăm să preluăm exemplul altor ţări, de exemplu al României, unde în localităţile în care apa este poluată autorităţile publice asigură mamele cu copii de până la un an, alimentaţi artificial, cu apă potabilă necesară pentru pregătirea amestecului”, a declarat Ion Şalaru, precizând că e nevoie de un proiect legislativ în acest sens, care ar urma să fie propus în anul viitor.

Potrivit lui Ion Şalaru, contingentul supus riscului de intoxicaţie cu nitraţi este de aproximativ 6 mii de copii care sunt alimentaţi artificial şi care locuiesc în zone în care concentraţia de nitraţi depăşeşte 50 de miligrame la litru. „Acest contingent ar trebui asigurat cu apă potabilă şi eu nu cred că ar fi o povară de nesuportat pentru bugetele locale”, a mai spus specialistul.

Acum un an, un copil de o lună din Orhei a fost spitalizat cu intoxicaţie cu nitraţi, iar recent un alt copil, de două luni, tot din Orhei, a murit. Presa locală a scris că amestecul de lapte pregătit cu apă din fântână a fost cauza intoxicaţiei. Autorităţile nu au confirmat acest lucru.

Sursa: ipn.md