mamaplus

Explicațiile medicilor de ce răcelile par atât de grave în acest an

-
//
10.01.2024

Bolile respiratorii au revenit în forță nu doar în Europa, ci și în SUA și dau mari bătăi de cap populației și personalului medical, care se confruntă cu valuri de pacienți. Mulți oameni se întreabă dacă virusurile care provoacă răceala comună sunt mai intense în acest sezon.

mamaplus

Multă lumea se molipsește de rinovirus - cea mai frecventă cauză a răcelii comune - în acest sezon, dar pentru mulți oameni nu este doar un caz de răceală, transmite adevarul.ro.

Nasul care curge și tusea sâcâitoare se simt mai intens și par să persiste mai mult decât în cazul răcelilor anterioare, iar în unele cazuri, simptomele neplăcute reapar în câteva săptămâni.

Doi medici oferă, pentru sursa citată, câteva informații utile celor care caută răspuns la întrebarea dacă virusurile care provoacă răceala comună sunt sau nu mai intense în acest sezon sau, pe scurt, de ce răcelile par atât de grave în acest an.

E ceva diferit?

Nu este surprinzător să avem rate ridicate de îmbolnăviri după sezonul sărbătorilor, când oameni s-au adunat în interior, în spații mai puțin aerisite, în case, mașini, avioane, trenuri sau autobuze. Medicii spun că nu există nimic ieșit din comun în ceea ce privește rinovirusul sau orice alt virus care circulă în acest an. Diferite sunt însă precauțiile pe care oamenii le iau sau, mai exact, nu le iau.

„Organismele noastre nu au mai văzut mulți dintre acești viruși de mult timp. Nu am mai avut <<practica">> de a le combate de cel puțin doi-trei ani", a declarat, pentru Yahoo Life, Dr. Theresa Fiorito, specialist în boli infecțioase pediatrice la NYU Langone Hospital-Long Island.

Sistemul imunitar nu a fost mai „provocat" după anii de precauții Sars-COV2  

Unii experți sugerează că societatea are o „datorie” de imunitate deoarece sistemul imunitar nu a fost „provocat" suficient după mai mulți ani de precauții COVID-19, inclusiv distanțarea socială, în timp ce alți experți spun că nu este vorba de faptul că sistemele noastre imunitare sunt mai slabe, ci de faptul că, pur și simplu, nu am fost expuși la multe dintre aceste virusuri tocmai datorită precauțiilor luate în primii ani ai pandemiei.

Referitor la ceilalți factori care ar putea cauza simptome respiratorii mai severe și mai persistente, specialiștii spun că puterea generală a sistemului imunitar al unei persoane și modul în care acesta răspunde la diferiți agenți patogeni joacă un rol crucial.

Alături de aglomerație și starea imunitară, printre factorii care influențează contactarea răcelii comune se numără stresul, vârsta, dieta și obiceiurile de somn, precum și obiceiurile de fumat și băut și exercițiile fizice, potrivit unui articol publicat în 2023 în revista Frontiers in Allergy.

Contează însă și tipul de virus respirator.

„Unele boli virale pe care le vedem la copii sunt mai cunoscute pentru că provoacă febră și simptome prelungite decât altele", explică Fiorito.

Un exemplu este adenovirusul, un alt virus comun care provoacă de obicei răceli ușoare sau boli asemănătoare gripei la persoane de toate vârstele.

Cum prevenim răcelile

Nu există încă un leac pentru răceala comună, însă îngrijirea de susținere este importantă, spune Dr. Jen Caudle, medic de familie și profesor asociat la Rowan University, pentru Yahoo Life.

Odihna, hidratarea, dita echilibrată și folosirea unor medicamente (fie că vorbim de cele care se eliberează fără prescripție medicală, fie de cele cu prescripție de la medic) pentru ușurarea simptomelor sunt de ajutor.

Recomandarea specialiștilor pentru cei care suferă de simptomele clasice ale răcelii - congestie nazală, dureri de gât, dureri de corp, febră este să mențină distanța față de ceilalți.

Spălarea mâinilor cu apă și săpun,  timp de cel puțin 20 de secunde, evitarea atingerii feței și dezinfectarea frecventă a suprafețelor utilizate în mod obișnuit sunt alte câteva măsuri recomandate, la fel și folosirea măștilor de protecție.