mamaplus

Elev din Chișinău, în reanimare după ce profesoara l-a pedepsit cu 150 de așezări

-
//
15.12.2020

Un elev de clasa a IX-a de la liceul Ginta Latină din Chișinău a fost internat în secția de reanimare după ora de educație fizică. Cazul a avut loc săptămâna trecută, pe data de 10 decembrie. Potrivit spuselor bunicii elevului, acesta, împreună cu alți 3 colegi, ar fi întârziat la ora de educație fizică, iar profesoara a decis să-i pedepsească cu câte 150 de așezări.

Copiii ar fi efectuat exercițiile cu greu. Ulterior, unul dintre elevi, un băiat care ar fi avut probleme de sănătate, a plecat acasă, iar a doua zi a fost internat la spital în secția terapie intensivă. 

Directorul adjunct al instituției, Violeta Panfilov, a confirmat că acest caz a avut loc, dar despre cele întâmplate administrația instituției nu a aflat de la bunica băiatului, ci de pe rețelele de socializare.

”Noi ne-am autosesizat de pe rețelele sociale. E regretabil faptul că bunica băiețelului nu ne-a anunțat despre acest fapt. Elevul nu a prezentat niciodată vreun certificat despre starea sa de sănătate, astfel el nici nu era eliberat de la orele de educație fizică.  El a făcut acel efort fizic care l-a făcut toată clasa, nimic ieșit din comun, e prima etapă a lecției, dar în altă formă. După asta elevul s-a așezat pe scaun și a stat acolo toată ora. Asta e ceea ce noi cunoaștem. După ce vineri l-au internat, a fost anunțată diriginta, dar noi ne-am sesizat ieri de pe rețelele sociale. Noi examinăm acest caz'', susține Violeta Panfilov, directoarea Liceului ”Ginta Latină” din capitală.

Întrebată despre faptul dacă elevii au fost pedepsiți pentru faptul că au întârziat, directoarea adjunctă a confirmat acest lucru, dar a spus că lecția a decurs ca de obicei: ''A fost o pedeapsă interpretată ca un efort fizic după care urma să aibă loc ora de baschet''.

Întrebată dacă profesoara regretă de cele întâmplate și dacă va fi pedepsită, Panfilov nu a putut da un răspuns ferm, spunând că acest caz urmează a fi cercetat, iar ulterior administrația ar putea veni cu mai multe detalii.

Mesajele publicate pe Facebook de bunica și mama copilului:

''Caz şocant la Liceul Ginta Latină. Un grup de elevi din 4 persoane, doi băieţi și două fete au întârziat la lecţia de educație fizică, profesoara, doamna Glavan, a hotărât să-i pedepsească cu 150 de aşezări. Un elev, având probleme cu sănătatea, în timp ce făcea "exercițiile" forțat de profesoară, s-a simțit rău, și atunci profesoara a insistat ca copiii să termine aşezările. După o așa educație, un băiat a nimerit în spital, în secția de terapie intensivă. A doua zi doamna Glavan își propune ajutor cu rugăminte ca toate întâmplate să nu ajungă în vizorul directoarei, doamnei Juc. Se pune întrebarea, oare sănătatea are preț și cum să o pedepsesc eu acum, tot cu 150 de așezări, sau cu câțiva ani după gratii'', a scris bunica băiatului pe Facebook.

''Sunt mămica băiatului care acum este în spital după o lecție de educație fizică. Foarte mult regret că la moment nu sunt în țară. Vreau să vă povestesc așa caz, copilul meu deja este a doua oară în spital din cauza neatenției administrației școlii. Prima dată era în clasa a II-a sau a III-a, deja nu-mi aduc aminte, au trecut ani de zile, pe copilul meu l-am petrecut dimineața la școală, Liceul Ginta Latină, perfect sănătos, copilul meu a nimerit pe masa de operație. La primul caz am închis ochii, acuma copilu meu a doua oară e în secția de reanimare, deja aici nu las să treacă așa fără nicio pedeapsă. D-na directoare, mă refer la dumneavoastră, foarte bine știți cazul precedent, vreau să vă spun că atunci am lăsat așa, acum merg până la urmă. Sănătatea copilului meu nu se măsoară în bani'', a scris mama băiatului.