Doar 15% din copiii din Republica Moldova de vârstă antepreșcolară, adică până la trei ani, sunt încadrați în instituții de îngrijire timpurie, din lipsă de servicii publice de îngrijire a acestora.
Îngrijirea disponibilă pentru copiii mici este asigurată, preponderent, prin servicii informale, cum ar fi îngrijitorii/îngrijitoarele de copii, transmite Știri.md.
Atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, cererea de servicii de îngrijire a copiilor este influențată de resursele financiare ale părinților, de opțiunile de transport. În plus, majoritatea grădinițelor nu oferă servicii în funcție de nevoile părinților.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu realizat de Organizația Internațională a Muncii, care a analizat sistemele de piață a sectorului de îngrijire a copiilor. Studiul prezintă situația serviciilor de îngrijire a copiilor, analizează aspectele legislative ale sectorului, prezintă practici internaționale de succes și vine cu recomandări care ar îmbunătăți acest sistem.
Referitor la cererea de servicii alternative de îngrijire a copiilor, discuțiile în focus grupuri, desfășurate în cadrul acestui studiu, au arătat că femeile ar prefera serviciile de îngrijire a copiilor organizate de angajator la locul de muncă. Pe locul doi, în rândul preferințelor, se află serviciile de îngrijitori/îngrijitoare de copii (bonă).