mamaplus

Din lipsă de preparate, vaccinurile pentru nou-născuți au fost folosite pentru persoane predispuse la hepatită

-
//
04.02.2020

În perioada 2018 – primul semestru al anului 2019, majoritatea instituțiilor medicale nu au beneficiat de vaccinuri contra virusului hepatitei virale B, fiindcă acestea nu au fost achiziționate. Prin urmare, în cel puțin șapte instituții nu a fost realizată imunizarea a peste 4.600 de persoane ce fac parte din grupul de risc, iar alte unități au folosit vaccinuri livrate pentru imunizarea nou-născuților. Asta relevă un raport al Curții de Conturi, care a analizat Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, potrivit Agora.md.

Misiunea de audit a constatat că Programul național de combatere a hepatitelor virale nu dispune de acțiuni eficiente și suficiente pentru realizarea obiectivelor stabilite, care ar oferi servicii calitative pacienților, îndreptate spre reducerea morbidității și minimizarea consecințelor socioeconomice.

Unul dintre motivele nerealizării pe deplin a acțiunilor este insuficiența mijloacelor financiare. Programul a fost aprobat cu un deficit de 18,7 milioane de lei.

Aproape un an în așteptarea tratamentului

Misiunea de audit nu a dispus de date exacte privind numărul persoanelor înregistrate cu această maladie, deoarece nu a fost creat Registrul național de evidență a bolnavilor cu hepatite virale.

În perioada auditată, la tratament erau incluși 18.665 de pacienți. Totuși, misiunea a constatat că procesul de acordare a tratamentului este anevoios. Pacienții trebuie să aștepte tratamentul de la 14 până la 311 zile.

S-a mai constatat că, în cazul respingerii de către comisia specializată a inițierii tratamentului, nu este emisă o decizie în acest sens, iar bolnavii nu cunosc acest fapt. Astfel de situații au fost constatate pentru 312 de persoane la entitățile auditate, care nu și-au cunoscut dreptul de aplicare repetată a dosarului.

Prea puține sau prea multe medicamente

De asemenea, s-a depistat că șase instituții medicale nu au fost asigurate pe deplin cu preparate necesare tratamentului pacienților, iar în unele cazuri preparatele au fost eliberate în surplus. Astfel, s-a constatat că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” nu a executat ordinele ministerului, ce cuprind listele nominale ale persoanelor incluse în tratament, prin neasigurarea eliberării medicamentelor necesare prescrise și aprobate pentru tratament.

Iar în cazul a patru instituții medicale, au fost identificate deficiențe majore în evidența medicamentelor antivirale.

Misiunea de audit a subliniat că procesul de achiziții ale preparatelor antivirale nu a asigurat atingerea principiilor de economicitate, eficacitate şi eficiență. Mai exact, planificarea medicamentelor necesare nu a fost fundamentată prin documente justificative, iar achizițiile, în unele cazuri, s-au desfășurat cu întârziere de peste șase luni, timp în care pacienții au fost lipsiți de tratamentul necesar. Totodată, în perioada auditată, s-au format stocuri de medicamente expirate în sumă de 407 mii de lei.

În raportul Curții de Conturi se mai menționează că vaccinarea nu se realizează conform calendarului stabilit.