Dezvaluirile socante ale unei asistente de neonatologie din Romania

Dezvaluirile socante ale unei asistente de neonatologie din Romania

-
//
24.05.2017

„Sedam toti nou-nascutii care plang, in loc sa-i ducem la mama lor…”

Dezvaluirile socante ale unei asistente de neonatologie din Romania

Dragi viitoare mamici,

Sunt asistenta la o sectie de neonatologie intr-o maternitate din Romania si am decis dupa indelungi framantari, sa fac ceva pentru noi mamele si pentru copilasii nostri. Nu mai pot sa tac….constiinta nu-mi da voie. Voi scrie aici ceea ce-mi sta pe Suflet, pentru ca este vorba de sanatatea fizica, psihica si emotionala a copiilor vostri. Si sper ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multe mame….ca sa nu-si dea nou-nascutii de langa ele, atunci cand ii vor aduce pe lume.

Va rog, cu toata inima mea, sa ne mobilizam impreuna, pentru ca daca eu una indraznesc sa spun ceva colegilor mei, asistente sau doctori, imi pierd serviciul…dar voi, voi puteti sa va cereti dreptul de a sta nedespartite de copilasii vostri din momentul nasterii, tocmai ca sa nu se mai intample cu ei ceea ce se intampla…..chiar daca nu va vine a crede, ca acestea sunt procedurile standard in mai toate maternitatile din Romania.

In primul rand, va rog din tot Sufletul meu de femeie si mama, sa va informați din timp cum este organizata sectia de neonatologie, in care urmeaza sa nasteti.
Si in al doilea rand aflati care sunt practicile, rutina sau procedurile standard de acolo, iar daca nou-nascutul este separat de voi, solicitati sa ramana cu voi imediat după naștere. Așa ar trebui sa fie firesc si normal.

PRACTICI STANDARD INACCEPTABILE SI INUMANE

Când am ales meseria de asistent medical, am ales-o pentru ca imi făcea plăcere să ajut. Am urmat specializarea de asistent medical generalist și am “prins” un post în compartimentul neonatologie. Ce frumos, nu? Să lucrezi cu mamici și nou-născuti.

Respect indicațiile medicilor, ca orice asistentă bună, dar am ajuns la concluzia ca sunt multe indicatii greșite, depășite si traumatizante atat pentru proaspata mamica, cat si pentru nou-nascut. Toate pleacă de la organizarea secției de neonatologie și anume de la existența saloanelor separate pentru nou-născuți în care aceștia isi petrec minim 3-4 zile, in solitudine separati de mamele lor, sedati si indopati cu lapte praf ca sa taca. Toti, fara exceptie. Nu conteaza ca sunt sanatosi, ca se nasc din mame sanatoase si perfect capabile sa ii ingrijeasca si sa-i alapteze.

De ce cred ca aceasta practica este gresita?

Pentru ca in primele zile de viata nou-nascutul se adapteaza mult mai usor prin contactul cat mai apropiat cu mama sa, chiar piele pe piele tot timpul si nu doar o data la 3 ore cateva minute…cand de obicei doarme…pentru ca a fost “linistit” cu forta…

In primele minute dupa nastere, temperatura corpului, bătăile inimii si ritmul respiratiei se regleaza cel mai usor in bratele mamei, mai firesc, mai bine si mult mai rapid decat in orice incubator din lumea aceasta. Asta n-o spun eu, ci studii intregi care vorbesc de dezvoltarea mai armonioasa a nou-nascutului in bratele mamei. Cititi despre „kangaroo care”.

In maternitatea in care lucrez eu, ti se ia copilul pentru ingrijiri si monitorizari in mai putin de 1 minut de la nastere. Il mai vezi peste 6 ore, asta daca esti in stare sa ajungi pe picioare pana la salonul de alaptare….aflat la un alt etaj… Daca ai avut cezariana poate ti-l aduce asistenta, dupa lungi insistente, sau doar cand te poti mobiliza sa mergi la celalalt etaj ca sa ajungi sa il alaptezi cateva minute.. Iar practicile astea nu sunt normale si nu au niciun beneficiu real.

INDOPAREA CU LAPTE PRAF…LA INDICATIA MEDICULUI

Alaptarea se face la program, din 3 in 3 ore, de 7 ori pe zi,cu aberantul „repaos” digestiv de 6 ore de la miezul noptii pana dimineata la 6….o practica depasita si inumana…ca doar laptele praf cu care sunt indopati pentru completare, se digera in 6-7ore…. si de fapt de acolo nevoia de repaos….offf de ati stii, de ce nu se ataseaza ei la san…

La indicatia medicului!! se da neaparat completare cu lapte praf pentru ca se practica proba suptului si la “x” zile de viata nou-nascutul trebuie sa suga “x” ml de lapte. Nou-nascutul este efectiv indopat cu lapte praf, ca sa “iasa bine” la greutate…nu se tine cont de faptul ca mama ar vrea sa-l alapteze sau ca i se administreaza si pana la de 3-4 ori mai mult lapte praf decat volumul stomacelului sau de 5 ml in primele zile…

Turele de zi sunt grele pentru ca cele mai multe nasteri sunt operatiile de cezariana ale mamicilor pacalite ca nu pot, nu au voie sau cica nu e sanatos sa nasca natural. Celelalte mamici mai curajoase care au reusit sa-si mentina cu eforturi uriase “pozitia” pe natural, au parte de nasteri medicalizate, induse, augmentate, si grabite ca sa mearga ca pe banda, cu orice pret…fara niciun fel de respect, sau omenie. Sunteti tratate ca niste vite la abator….stiu….

Dezvaluirile socante ale unei asistente de neonatologie din Romania

SEDAM COPIII CU FENOBARBITAL CA SA TACA

Dar ziua trece cumva cu agitatia asta multa, nu-i bai. Noaptea in schimb e cumplita. Nou-nascutii urla si urla si urla…si asta pe buna dreptate, pentru ca sunt separati de mame, flamanzi de imbratisari si lapte matern, singuri pe lume…

Si trist este cand vine medicul de garda si iti indica FENOBARBITAL pentru acel copil agitat si care nu se mai opreste din urlat.

DA, ati citit bine: FENOBARBITAL la un nou născut. Pentru ca e „agitat”. Și pentru ca e o singura asistenta care are responsabilitatea sa vegheze simultan doua saloane cu câte 5-6 nou-născuți…si pentru ca trebuie sa fie liniste.

Natural, uman si foarte corect ar fi sa chemam mama sa il alapteze, nu sa il drogam noi ca sa taca. Pentru ca mama oricum nu poate dormi noaptea si se gandeste tot timpul oare ce face micutul ei fara ea..?

SOC ANAFILACTIC DUPA FENOBARBITAL

Si mai trist este cand cate un nou-nascut asa agitat, face soc anafilactic de la doza de fenobarbital si trebuie resuscitat. Nu pot uita un caz al unui nou-nascut provenit dintr-o nastere naturala cu o mama care, draga de ea, plangea în salonul ei, ca o dor sânii ca are prea mult lapte…. O mama care avea acces la copilul ei doar cateva minute, la discretia protocoalelor de doi bani ale unui sistem sanitar infect. Un program prestabilit care ii permitea sa stea doar 20 de minute la alăptat, cand copilasul dormea fiind satul de atata lapte praf….

Sau un alt caz, in care unui nou născut i s-a administrat o doza prea mare de Fenobarbital, dupa care nu s-a mai trezit…. si…..in momentul administrării de adrenalina, acesta a facut stop cardiorespirator. Resuscitat minute bune, știm doar ca a supraviețuit, fără sa știm in ce măsura a fost afectat pe termen lung. Bine-nțeles, mama a primit o explicație puerila: copilul Dvs are o “afecțiune congenitală”. Oarecum, tot mama e de vina, ca a născut un copil cu afecțiuni…offf, Dumnezeule mare…

LEGISLATIE IN FAVOAREA PASTRARII NOU-NASCUTULUI LANGA MAMA

Inca o data subliniez cat e de gresit faptul ca nou-nascutul nu este lasat langa mama. Ea ar putea sa il supravegheze si daca e nevoie sa ma cheme sa intervin. Daca plange, sa il ia in brate si sa il puna la san. De asta are nevoie un nou-nascut!

Nu sa urle pana ce eu ma ocup de o alta nastere sau pana ii vine randul la schimbat si biberon sau fenobarbital.

Din pacate toate maternitatile din Romania au genul acesta de organizare, cu saloane de nenonatologie separate de saloanele proaspetelor mamici, desi varianta de rooming-in ar fi mai benefica atat pentru mama si nou-nascut cat si pentru bugetul spitalului.

Culmea este ca legea pacientului din Romania prevede ca, daca parintele solicita, poate insoti la spitalizare copii pana la 14 ani deci, nou –nascutii fac parte dinaceasta categorie. Deci cu mare incredere va indemn sa va tineti copiii langa voi, cu voi pana ce plecati spre casa. Nu mai dormiti linistite ca are altcineva grija de ei…ca nu asta este realitatea. Sunt mama, ca si voi, si nu mai pot privi ceea ce se intampla zi de zi cu copilasii vostri.

Treziti-va, oameni buni, ca traim intr-o lume fara compasiune, fara iubire, fara respect fata de nimeni si nimic. Nu va mai incredeti intr-un sistem bolnav si putred. Luati atitudine!!”

Sursa