Pentru prima dată, în acest an, în Republica Moldova, la 25 aprilie este marcată „Denim day”, ziua în care oamenii poartă blugi în semn de susținere a victimelor violuluiui și manifestare împotriva stereotipurilor care promovează cultura violului.
Istoria „Denim day” își are rădăcinile la Roma, unde în anul 1992 un instructor de șoferie de 45 de ani a fost acuzat că a abuzat sexual o elevă de 18 ani, urcată în mașina acestuia pentru prima oră practică. Fata și-a anunțat părinții, care au susținut-o în decizia ei de a depune plângere la poliție.
Deși acuzatul a fost condamnat în primă instanță, mai târziu, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a rechemat condamnarea, pe motiv că victima purta blugi strânși și că atacatorul nu ar fi putut să o dezbrace fără ajutorul ei. Magistrații menționau în decizia de achitare a violatorului că dacă eleva s-ar fi dezbrăcat singură de blugi, nu mai poate fi vorba de un raport sexual fără consimțământ.
În următoarea zi, femeile din Parlamentul italian au venit în ședința plenară a legislativului îmbrăcate în blugi, în semn de protest față de decizia Curții Supreme de Justiție. În 2018, „Denim day” va fi sărbătorit la nivel mondial pentru al 19-lea an consecutiv. Astfel, purtarea blugilor în ultima zi de miercuri a lunii aprilie a devenit un simbol al protestului împotriva atitudinilor stereotipizate și superficiale față de agresiunea sexuală și viol.
Sursa: unimedia.info