mamaplus

Demograf: R. Moldova a pierdut două generații. Care este motivul

-
//
15.09.2023

Republica Moldova a pierdut deja două generații, din cauza plecărilor masive ale cetățenilor noștri peste hotare, a declarat demograful Valeriu Sainsus la emisiunea „În Context” de la postul public de televiziune. Aproape jumătate din cei care pleacă peste hotare sunt tineri de până la 35 de ani și revine în țară doar o persoană din zece, constată specialistul.

mamaplus

„Realitățile demografice sunt triste pe măsura în care anual avem peste zece mii de oameni care pleacă, sunt datele Biroului Național de Statistică. Ne dăm seama că avem și foarte mulți migrați care sunt temporari, de la câteva luni la un an de zile. Prin migrație recunoaștem că am pierdut două generații. O bună parte sunt în etapa de integrare familiară, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a familiilor se stabilesc în locurile noi de stabilire a lor”, a precizat Valeriu Sainsus, transmite radiomoldova.md.

Cetățenii stabiliți în afara țării care revin cu traiul în Republica Moldova vor beneficia de mai multe facilități, printre care sprijin la angajare și susținere în deschiderea afacerilor. Măsurile fac parte din Programul național de stimulare a revenirii acasă și integrare a cetățenilor Republicii Moldova în comunitate, aprobat de Executiv. Obiectivul esențial al acestuia este crearea condițiilor europene de viață, care vor motiva cetățenii plecați peste hotare să revină acasă, a subliniat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

„Ne propunem să susținem cetățenii care decid să se întoarcă în Republica Moldova. Vom veni cu soluții pentru problemele cu care se confruntă în procesul revenirii. Vom acorda suportul necesar la piața muncii și vom facilita accesul la serviciile medicale, sociale și educaționale. De asemenea, vom susține lansarea afacerilor de către persoanele revenite și vom valorifica experiența diasporei pentru modernizarea și dezvoltarea economică a țării. Programul include un plan de acțiuni care stabilește obiective pe termen mediu și activități ce urmează a fi realizate la nivel local și național”, a conchis Artur Mija.

Programul este elaborat pentru un termen de cinci ani, iar acțiunile prevăzute vor fi reevaluate după trei ani și adaptate în funcție de necesitățile cetățenilor reveniți de peste hotare și ale familiilor acestora.

În ultimul an, populația Republicii Moldova a scăzut cu peste 52 de mii de persoane. Aproximativ 53 la sută din populația țării sunt femei, iar peste 47 de procente sunt bărbați, potrivit BNS.