De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

-
//
25.01.2018

Trecerea de la scutece la oliță este o mare provocare atât pentru copii, cât și pentru părinți. Această schimbare nu este nici simplă, nici de scurtă durată. Găsirea momentului potrivit în care copilul să fie pregătit să folosească oliță este esențială. În caz contrar, încercarea de a-l învăța cu toaleta este anevoioasă, neplăcută și întârzie să apară.

De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

Părinții nu trebuie să uite că fiecare copil e diferit, iar acest proces e individual.

”Vârsta diferă de la un caz la altul, dar cel mai bine e să începem să folosim olița după ce copilul începe a merge, la vârsta de un an și jumătate – doi ani. Cel mic trebuie să fie suficient de dezvoltat pentru a putea să se așeze și să se ridice singur de pe oliță. La această vârstă copilul deja își formează controlul asupra actului de micțiune, adică își simte organismul”, ne-a explicat urologul-pediatru din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Victor Roller. 

De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

Părinții trebuie să observe semnele pe care le emite copilului: devine agitat, începe să dea din piciorușe. Astfel, important e ca olița să fie la îndemâna copiilor. Cel mic are nevoie de confort maxim pentru acest proces.

”Olița trebuie să fie caldă, să aibă culori vii, aprinse, pentru ca cei mici să nu se sperie. Dacă îl vom pune pe o oliță rece, deodată apare un dezgust și nu va vrea să stea pe ea nici atunci când va fi mai măricel, apare o reacție negativă, se teme. Și chiar dacă olița este caldă, dar în cameră este rece, copilul se va speria și va avea disconfort. În timpul acestui proces trebuie să discutăm cu el, să-i captăm atenția prin jocuri, cu o bombonică”, a mai declarat Victor Roller.

De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

Totodată, este esențial să nu forțăm copilul. Dacă piciul a refuzat să stea pe oliță, prima dată, și nu înțelege ce trebuie să facă, atunci nu insistăm. Trebuie să avem răbdare și să încercăm de două, trei ori, până când cel mic se va obișnui cu acest proces. În caz contrar, nu-l învățăm, ba din contra, se va confrunta cu probleme de sănătate.

”Dacă nu o să învățăm copilul corect să stea pe oliță, urina copilului se va menține mai mult timp în vezica urinară. Acest lucru duce la stază urinară. Vezica urinară se majorează în volum, lucru contraindicat la această vârstă fragedă. Noi nici nu conștientizăm că afectăm copilul. El poate avea patologii ulterioare: reflux, infecții, care ulterior pot duce la complicații destul de majore”, a adăugat specialistul.

Urologul-pediatrul Victor Roller mai spune că un copil poate să urineze și de 10 – 12 ori pe zi, iar în timpul iernii și mai des. Picii reușesc să-și controleze vezica urinară în timpul zilei abia începând cu vârsta de doi ani, iar pe timpul nopții – de la patru ani. Astfel, este absolut normal ca micuții să poarte scutece în această perioadă.

De la scutece la oliță! De ce să nu forțezi copilul să folosească toaleta

”Scutecul nu e contraindicat. Pentru mămici e o salvare, mai ales la drum. Dar pentru sănătatea  băiețeilor nu chiar benefic, pentru că testiculele sunt un grad și jumătate mai reci decât temperatura întrebului corp. Dacă cel mic va fi în scutec 24 de ore, atunci evident că-l va afecta. Totodată, cel mic se simte mai confortabil și protejat în cazul urinării în scutec, decât în chiloței. Astfel, scutecul prelungește timpul de învățare a copilului la oliță”, a adăugat medicul.

Prin urmare, recomandăm părinților să aibă răbdare și să gândească strategic atunci când încep operațiunea „olița”. Nu forțați copilul să folosească toaleta mult prea devreme, atunci când acesta este nepregătit.

Sursa: Mamaplus.MD