mamaplus

De la câte flori începe corupția? Cum devin cadourile oferite profesorilor o traumă pentru societate

-
//
30.05.2024

Se apropie ultimul sunet, ziua în care, potrivit tradiției, în loc de cărți, unii elevi pun în ghiozdane cutii cu ciocolate. „Un mic semn de atenție”, cum ar zice o parte dintre părinți. De facto, florile și dulciurile, pe alocuri, se întâmplă să mai piardă din teren, fiind înlocuite cu vinuri, suvenire și chiar o sponsorizare regulată a instituției de învățământ. E aceasta o mită și o metodă de a manipula profesorul sau nu? Legea spune că este, iar psihologii explică în ce mod cadourile afectează atât corectitudinea profesorului, cât și elevii din clasă.

mamaplus
Ce spun părinții despre cadourile oferite profesorilor și cum acestea sunt motivate

„Un bun profesor este asemenea unei lumânări, el se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora.” Cu aceste cuvinte emoționante începe textul unei postări de pe o pagină de Facebook care vinde regulat suvenire destinate inclusiv profesorilor.

„La ce preț?”, întreabă o doamnă în comentarii. Autorul paginii îi răspunde: „Așa model costa 550 de lei, dacă doriți să faceți comanda, scrieți, vă rugăm, în privat”.

Aceasta este doar una dintre sutele de postări de pe rețelele de socializare în care sunt vândute tot felul de produse menite să transmită, în viziunea autorilor, „gândurile de apreciere și admirație” profesorilor sau educatorilor.

Abordat într-un grup de pe Facebook destinat părinților, subiectul cadourilor oferite profesorilor pare să împartă societatea în două tabere. O parte dintre cetățeni afirmă că cel mai bun cadou pentru profesori este „respectul din partea elevilor și profesorilor”, menționând că în unele instituții de învățământ profesorii refuză categoric să primească cadouri. În același timp, cealaltă parte spune că „o mică atenție” denotă „respectul elevilor pentru învățători”.

„Eu socotesc că nu trebuie niciun fel de cadou la sfârșit de an. Cadouri se fac de Ziua învățătorului, de 8 Martie și de ziua de naștere și atât”, susține una dintre internaute.

„La noi, de obicei, se strâng [bani]. Dar băiețelul meu iubește singur să-i facă cadou învățătoarei. Cel mai des luăm ceva simbolic: flori, o cutie de ciocolate etc.”, menționează o altă mamă.

„De 20 de ani sunt pedagog și niciodată nu am acceptat altceva mai mult decât flori și bomboane și câteodată era și o sticlă de spumant. Majoritatea bomboanelor le mâncam tot cu copiii”, afirmă o altă membră a grupului.

„Mie personal îmi place să fac daruri singură, fără să aștept să adune toți bani. Recent, mi-a povestit o prietenă că, de Paște, părinții i-au oferit daruri cu tot cu lista celor care au participat”, adaugă o altă internaută.

Din celelalte comentarii putem distinge faptul că o bună parte dintre părinți definesc cadourile drept un gest comun de simpatie și nu se eschivează nicidecum de la faptul că ei însăși le oferă. Totuși, aceștia menționează în cea mai mare parte că darurile nu sunt foarte costisitoare și adesea se rezumă la ciocolate, cafea sau flori.

Unii membri ai grupului au menționat faptul că darurile reprezintă un act de corupție. O altă internaută afirmă că „poți oferi cadouri oricui în valoare mai mică de 1 000 de lei și nu se consideră corupție”. Acest lucru, de facto, este un fals și o interpretare greșită a legislației, dar la acest subiect revenim puțin mai târziu.

Cofondatoarea organizației Părinți Solidari, Ala Revenco, crede că fenomenul cadourilor oferite de către elevi profesorilor au căpătat în Republica Moldova un caracter tradițional și trezesc riscuri de corupție. Aceasta menționează că „gestul de recunoștință” ar putea fi ușor înlocuit cu o felicitare făcută cu mâinile copiilor, un videoclip, un cântec sau un dans.

Noi încercăm să convingem părinții că ele oricum aduc la riscuri de corupție, fiindcă atunci când profesorul primește un cadou, un bun material, un plic cu bani, i se schimbă atitudinea. Vrea, nu vrea, deși se consideră exigent, oricum involuntar atitudinea față de copii și-o schimbă. […] Noi, ca națiune, avem această tradiție, dar trebuie să încercăm să o evităm.

Sursa: diez.md