De ce nu vor copiii să mănânce legume?

De ce nu vor copiii să mănânce legume?

-
//
19.11.2013

Oamenii de ştiinţă susţin că bebeluşii sunt mai reticenţi atunci când vine vorba de atingerea plantelor, aceştia preferând, în schimb, să atingă lucruri artificiale. Acum, specialiştii cred că fenomenul se produce ca urmare a evoluţiei care a „programat” bebeluşii să se ferească de plante deoarece multe dintre acestea pot conţine toxine.

După ce au studiat zeci de copii mici în timp ce se jucau cu diferite obiecte, oamenii de ştiinţă au constatat că aceştia au tendinţa de a evita plantele, atingând mai curând obiecte artificiale precum lingurile. În urma cercetărilor ei au concluzionat că este vorba de un mecanism de apărare al corpului care îi determină pe copii să evite plantele, având în vedere că multe dintre ele ar putea conţine substanţe toxice. Pentru a-şi testa teoria, oamenii de ştiinţă au studiat modul în care au reacţionat copiii cu vârste între 8 şi 18 luni, atunci când li s-a prezentat o varietate de obiecte în timp ce stăteau în braţe la părinţi. În medie, un copil avea nevoie de 3,4 secunde pentru a atinge scoici, de 4,6 secunde pentru lămpi şi linguri şi de 10 secunde pentru a atinge plante, un timp de două ori mai lung decât în cazul celorlalte obiecte. 

De asemenea, chiar şi obiectele artificiale care erau modificate în aşa fel încât să pară că sunt plante declanşau un răspuns mai lent în rândul subiecţilor. „Noi nu sugerăm că bebeluşii sau copiii se tem de plante. Mai curând, noi credem că atunci când ei identifică un animal ca fiind o plantă ei manifestă un o strategie comportamentală care inhibă explorarea manuală, care îi ajută să se ferească de eventualele pericole pe care le prezintă plantele”, au mai explicat cercetătorii.