mamaplus

De ce 1 aprilie este Ziua Păcălelilor? De unde a apărut obiceiul de a face farse în această zi

-
//
01.04.2024

Ziua Păcălelilor are o istorie îndelungată, veche de câteva secole. Ziua de 1 aprilie este considerată cea mai amuzantă din an, fiind un prilej ca oamenii să îi poată păcăli pe cei dragi. Pe această dată, totul devine posibil, oricine poate deveni ținta unei glume și orice veste este tratată cu scepticism. Și totuși, cum a apărut acest obicei de a face farse în această zi?

mamaplus

În fiecare an, pe 1 aprilie, lumea se pregătește să sărbătorească Ziua Păcălelilor, un prilej universal pentru oameni de a face farse plăcute, sau mai puțin plăcute, prietenilor şi apropiaţilor, dar şi „duşmanilor”. Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Dar cum a început, de fapt, această tradiție?

De unde a apărut obiceiul de a face farse pe 1 aprilie

Originile Zilei Păcălelilor sunt încă îmbrăcate în mister, se știe însă că obiceiul este vechi de secole. Una dintre cele mai vechi farse consemnate de cei care au căutat să scrie istoria Zilei Păcălelilor pare a fi cea apărută într-un fragment dintr-un poem, care datează din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

1 aprilie este o sărbătoare populară, dar nu se știe exact când și cum a început această tradiție. Există diverse teorii, dar nu există surse concludente. Într-adevăr, originea necunoscută a acestei tradiții este cea care face ca această zi să fie atât de specială. Cele mai vechi înregistrări ale sărbătorii datează din 1392, dar se crede că obiceiul ar fi putut începe mult mai devreme.

Cea mai populară teorie care încearcă să explice originile acestei tradiții se referă la o schimbare a calendarului. Se spune că Papa Grigore al XIII-lea a schimbat calendarul iulian în Franța, ceea ce a provocat confuzie în rândul populației. Cei care nu știau despre schimbare au continuat să sărbătorească începutul Anului Nou la 1 aprilie, în timp ce cei care știau despre schimbare îi numeau „proști” pe cei care nu știau.

Sursa: Click.ro