Economisirea energiei și maximizarea confortului în locuință nu sunt imposibile, chiar și cu investiții minime. În acest sens, Valeriu Meșină, expert în eficiență energetică, vine cu câteva sfaturi simple care pot ajuta gospodăriile să reducă consumul de energie și să îmbunătățească condițiile de trai, fără costuri mari.
Potrivit specialistului, una dintre greșelile comune în gospodării este lipsa cunoștințelor despre unitățile de măsură ale energiei și impactul consumului asupra confortului locuinței, transmite Știri.md.
Meșină recomandă să începi prin analiza echipamentelor de încălzire, fie că vorbim de cazane automatizate, fie de sobe cu randament mai mare, și să îmbunătățești termoizolarea casei pentru a păstra căldura. De asemenea, monitorizarea consumului de energie electrică și identificarea aparatelor eficiente sunt esențiale pentru economisirea energiei.
„De exemplu, instalarea unui sistem de monitorizare și control poate optimiza consumul și contribui la un confort sporit cu un consum redus”, explică Meșină.
Pentru locuințele mai vechi, Meșină sugerează soluții accesibile, precum panouri de încălzire solară, care pot crește eficiența cu aproximativ 20%. De asemenea, panourile solare pentru încălzirea apei pot reduce costurile de încălzire pe timp de iarnă, fără consum suplimentar de energie.
Un alt aspect important pe care expertul îl subliniază este ventilarea adecvată, pentru prevenirea problemelor de sănătate și a mucegaiului, recomandând instalarea recuperatoarelor de căldură în casele moderne.
În plus, Meșină subliniază importanța educației în eficiența energetică, sugerând că aceasta ar trebui să înceapă încă din grădiniță. În acest fel, copiii vor crește cu o gândire critică despre energie și vor putea lua decizii informate atunci când vor deveni adulți.
Pentru cei care doresc să afle mai multe despre eficientizarea energetică a locuinței, proiectul „MĂ IMPLIC” oferă ghiduri și resurse informative gratuite, disponibile cetățenilor, tehnicienilor și autorităților locale, pentru soluții accesibile de economisire a energiei și îmbunătățire a confortului termic.