Aerul poluat are un efect mult mai puternic asupra copiilor atunci când aceștia se află în salonul mașii, decât atunci când merg pe marginea șoselei. Despre acest lucru a anunțat fostul consilier stiințific al Guvernului Marii Britanii, Devid King. Articolul său a fost publicat în ediția din The Guardian.
Omul de știință a subliniat că este mult mai benefic pentru copii că meargă la școală pe jos sau cu bicicleta, decât cu mașina.
”Puteți merge cu cea mai curată mașină, dar trebuie să știți că de fapt copiii voștri stau într-o cutie, care colectează gaze toxice de la toate vehiculele din jur. Dacă mai mulți șoferi ar cunoaște despre pagubele pe care le provoacă copiilor mersul cu mașina, cred că s-ar gândi de două ori înainte de a opta pentru acest mijloc de deplasare”, a spus David King.
El a amintit că oamenii de știință au descoperit că poluarea aerului poate perturba dezvoltarea plămânilor copiilor și afectează abilitățile mintale ale copiilor și chiar ADN-ul lor.
Cu David King este de acord și profesorul Stiven Holgeyt, care studiază astmul la Universitatea din Southampton și este șeful grupului de lucru privind poluarea aerului din cadrul Colegiului Regal al Medicilor. Potrivit lui Holgate, gazele de eșapament influențează asupra organismului uman de 9-12 ori mai intens în interiorul mașinii, decât în afară.
De asemenea, în publicație au fost prezentate și rezultatele mai multor experimente, care au demonstrat că mersul cu bicicleta este mult mai sigur în ceea ce privește impactul poluării aerului asupra omului.
Sursa: Mamaplus.MD