Copiii pot crea portretul robot al unui personaj literar, ajutați de un criminalist

Copiii pot crea portretul robot al unui personaj literar, ajutați de un criminalist

-
//
15.12.2017

Mai multe grupe de copii și adolescenți din instituțiile de învățământ din Chișinău vor crea portretul robot al unui personaj din literatura universală cu ajutorul unui criminalist. Acțiunea face parte din proiectul „Looking for a character! = Se caută un personaj!”, lansat astăzi, 14 decembrie, în Secția Carte străină a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”. Astăzi copii au făcut cunoștință cu personajul Oliver Twist al scriitorului englez Charles Dickens, transmite IPN.

Copiii pot crea portretul robot al unui personaj literar, ajutați de un criminalist

Potrivit directoarei adjuncte a Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă, Eugenia Bejan, proiectul „Looking for a character! = Se caută un personaj!”, este o metodă nouă de a-i atrage pe copii spre literatură, trezindu-le totodată interesul pentru anumite cărți.

Proiectul se realizează împreună cu Centrul tehnico-criminalistic și expertiză judiciară a Inspectoratului General de Poliție, iar personajele sunt alese de către bibliotecari. „Copii fac cunoștință și cu profesia de criminalist. Cred că li se va schimba cumva și imaginea despre poliție, oarecum afectată la noi în societate”, a spus Eugenia Bejan.

Literatura străină se bucură de mai mult interes decât cea autohtonă. Printre cele mai populare cărți sunt cele ale lui John Green, preferate de adolescenți, „Jurnalul unui puşti” de Jeff Kinney sau „Jocurile Foamei” de Suzanne Collins. „Lecturile școlare sunt valoroase, dar atunci când se citește din plăcere este un efect mult mai bun, cu o implicare din partea copiilor mult mai mare”, a menționat Eugenia Bejan.

La atelierele, care se vor ține în fiecare lună, vor participa grupuri de copii din instituțiile de învățământ care colaborează cu biblioteca. La final de proiect va avea loc o expoziție de portrete robot ale personajelor, realizate de copii.

Sursa: IPN.md