Starea de sănătate a copiilor din localităţile rurale va fi examinată, din 1 martie, la domiciliu, de medicii pediatri din instituţiile medicale raionale. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, după ce medicii de familie au atenţionat, în repetate rânduri, că mai mulţi minori nu beneficiază de ajutorul necesar.
În satul Sipoteni, raionul Călăraşi, sunt 1700 de copii. Unii dintre ei ajung rar la medicul pediatru din raion din cauza stării precare de sănătate.
"Avem 42 de copii cu nevoi speciale, avem copii cu anemii, cu viroze, pneumonii şi ar fi binevenită consultaţia mai frecventă a pediatrului", a declarat Eugenia Boldurescu, şefa Centrului de Sănătate din satul Sipoteni.
"Va fi elaborat, la nivel local, un program a deplasărilor în teritoriu, şi medicul pediatru se va deplasa în localităţile rurale conform programului. Medicul de familie este cel care va solicita consultația medicului pediatru la domiciliu. Şi acesta se va deplasa cu un transport al instituţiei", a precizat Tatiana Zatîc, șef direcţie al Ministerului Sănătăţii.
Prioritate va fi acordată copiilor din familiile nevoiaşe.
"Sunt copii care suferă de anumite patologii grave, copii din familii cu nivel scăzut de trai. Vom merge la ei de câteva ori pe lună, sau şi mai des", susține Tatiana Jovmir, pediatru în Centrul de Sănătate din raionul Călăraşi.
Specialiştii consideră că, în acest mod, vor fi prevenite afecţiunile grave şi decesele în rândul copiilor de până la cinci ani.
"Vor fi mai bine supravegheaţi aceşti copii, mai ales cei cu patologii cronice. Pediatru cunoaşte mai bine ce investigaţii trebuie să facă un copil dacă a fost diagnostigat cu o patologie mai gravă", a adăugat medicul neonatolog Mihai Stratulat.
Potrivit statisticilor, anul trecut, în instituţiile medicale activau 428 de medici pediatri.
Sursa: www.publika.md